sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

viola Ekipa24.si

Diverzantska akcija: Viole v Ljubljani napadle ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Leljak o reakciji na "orožje" v DZ: "So naredili malo več panike."

Deli na:
Leljak o reakciji na "orožje" v DZ: "So naredili malo več panike."

Foto: Bobo

Predmet, ki ga je danes v DZ prinesel publicist Roman Leljak, ni nevaren. Kot so ugotovili policisti, tudi ne gre za orožje, so za STA povedali na Policijski upravi Ljubljana potem, ko so policisti pregledali predmet, ki jim ga je predal Leljak in ki naj bi bil domnevno kemično oz. ubojno sredstvo nekdanje SDV.

Leljak je namreč na današnjo sejo komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb s seboj prinesel svinčnik s posebno ampulo, katere vsebine sicer ne pozna.

Kot je pojasnil novinarjem, ne ve, kaj natančno je, ali gre le za indikator bojnih strupov ali za kakšno drugo sredstvo z organskimi ali anorganskimi strupi. Je bilo pa originalno zaprto, zato ne predstavlja nevarnosti za nikogar, je pojasnil.

Dodal je, da predmet na svojih predavanjih kaže že dva meseca, a ni bilo nobenih težav, ker pa je bilo to tokrat v parlamentu, "so naredili malo več panike". Po njegovih besedah je policija ravnala v skladu z zakonom. Sredstvo so odnesli, niso pa mu očitali ničesar, tudi ni bilo nobenega zapisnika in ni dal nobene uradne izjave.

A, kot je poudaril Leljak, ni problem omenjeni svinčnik v parlamentu, ampak tista sredstva, ki so po "raznih bunkerjih in depojih na raznih tajnih lokacijah".

Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je namreč danes razpravljala o predaji in prevzemu kemičnih in ubojnih sredstev nekdanje Službe državne varnosti (SDV). Kot trdi Leljak, v Sloveniji še vedno obstaja veliko teh sredstev, ki jih SDV ni predala naslednicam in o katerih ne obstaja nobena evidenca.

Če je bilo današnje dogajanje dovolj za to, "da se policija premakne in začne vse te tajne bunkerje SDV odpirati in prepreči kakršno koli nesrečo, je moj uspeh in uspeh komisije zelo velik," je še dejal v izjavi novinarjem.