favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Lek, član skupine Sandoz, v Lendavi načrtuje 400-milijonsko investicijo

Deli na:
Lek, član skupine Sandoz, v Lendavi načrtuje 400-milijonsko investicijo

Robert Golob, Richard Saynor, Matjaž Han in Robert Ljoljo po podpisu memoranduma o Lekovi investiciji v Lendavi. - Foto: STA

Framacevtska družba Lek, ki sodi pod okrilje švicarskega Sandoza, je danes z vlado podpisala memorandum o soglasju za naložbo v visokotehnološki center za proizvodnjo podobnih bioloških zdravil v Lendavi. Naložba je vredna 400 milijonov dolarjev (379 milijonov evrov) in bo ustvarila okoli 300 novih delovnih mest.

Gre za največjo posamezno naložbo v Lekovi zgodovini in za eno izmed največjih tujih neposrednih naložb v zgodovini Slovenije. Memorandum o soglasju sta v Ljubljani podpisala predsednik uprave Leka in predsednik Sandoza Slovenija Robert Ljoljo ter minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han.

Država bo investicijo podprla z neposredno državno pomočjo, predvidoma v višini med 50 in 55 milijonov evrov, je v izjavi za medije povedal premier Robert Golob.

Investicija bo predvidoma zaključena v treh do petih letih, je dejal predsednik uprave Sandoza Richard Saynor. Načrtujejo 300 zaposlitev, večinoma visokokvalificiranega kadra, in Seymor je glede pridobivanja ustreznih strokovnjakov optimističen, saj da tesno sodelujejo z univerzami.

Kot je dejal, ni naključje, da za investicijo izbrali Slovenijo: "Tukaj imamo dolgo zgodovino in vidimo svetlo prihodnost za naše nadaljnje poslovanje." Slovenija ima vse potrebno za uspeh na tem tehnično zahtevnem področju: pravo znanstveno okolje ter stabilen politični okvir, ki spodbuja inovacije in investicije, je dodal.

Za Sandoz kot vodilnega proizvajalca generičnih zdravil je pomembna bližina evropske proizvodnje in komercialnega delovanja ter konkurenčnosti stroškov, je dodatno utemeljil izbiro Lendave, kjer Lek že ima proizvodnjo antiinfektivov in pakiranje končnih farmacevtskih oblik. Z obratom za podobna biološka zdravila načrtujejo zadostiti vedno večjemu povpraševanju po teh zdravilih po svetu, je dodal.



Golob je dejal, da je v Sloveniji gospodarstvo v razcvetu, politično okolje stabilno in okolje za tuje investicije privlačno. "Sporočilo, ki ga danes pošiljamo Evropi in svetu, je toliko bolj pomembno, ker bodo sledile nove podobne zgodbe v prihodnjih mesecih," je napovedal.

Poudaril je, da je v krizi namesto varčevanja bistveno investirati in hkrati pritegniti zasebni kapital, ter izrazil zadovoljstvo, da je Slovenija dojeta kot okolje, "kjer združujemo odličnost na ravni raziskovalnega potenciala in izobraževalnih institucij, privlačnost na področju infrastrukture in bivalnega okolja ter hkrati tudi politično stabilnost, ki je ključna za to, da se tako veliki zneski sploh investirajo v katerokoli državo". Pomembno se mu zdi, da se je Sandoz v času, ko se ločuje od Novartisa, odločil za investicije.

Premier je izpostavil tudi pomen investicije v najslabše razvito slovensko regijo. "Vlada in tudi poslovno okolje ni pozabilo na Prekmurje, ampak smo pripravljeni tudi z neposredno državno pomočjo investitorju prispevati k temu, da bo Prekmurje počasi začelo zmanjševati razvojni zaostanek," je dejal.

Kot so dodatno sporočili z gospodarskega ministrstva in iz Leka, je Ljoljo izrazil prepričanje, da bo lokacija Lendava zelo uspešna tudi pri visokotehnološki biofarmacevtski proizvodnji velikih molekul. "Pri tem bo imela vso podporo notranjega okolja, ki je naravnano v stalne izboljšave ter dosega najvišjo kakovost procesov in upravljanja trajnostnih vidikov," je dejal in izrazil zadovoljstvo zaradi zaupanja Sandoza in podpore vlade.

Han pa je po navedbah ministrstva poudaril, da načrtovana naložba ni pomembna samo za farmacevtsko industrijo, ampak za celotno gospodarstvo. "Naložba bo namreč okrepila razvoj Pomurja in imela pozitiven učinek na slovensko gospodarstvo s krepitvijo farmacevtske in z njo povezanih industrij ter logističnega sektorja. Tesno sodelovanje z znanstveno-raziskovalnimi institucijami, univerzo ter strokovnimi in poklicnimi šolami predstavlja priložnost za nadaljnjo krepitev znanosti in razvoja v Sloveniji. Nenazadnje pa je investicija tudi pozitivno sporočilo o Sloveniji z vidika privabljanja in skrbi za tuje neposredne investicije," je dejal.