opekline, telefon, kopel Svet24.si

FOTO: 13-letnica si je privoščila kopel, na ...

oko Dobra karma

Veliki test: kako sami sebe vidite zares?

preddvor, hotel bor Svet24.si

Raziskali smo, od kod bi lahko na račun občine ...

kalkulator, računanje, računovodja Svet24.si

Na občini Šmarješke Toplice račune vodi ...

vedeževalke Dobra karma

Tako nam napoved vedeževalca spremeni usodo

sofija Njena.si

Kdo je v resnici prsata natakarica Sofija?

daijel33 Njena.si

Danijel javno razkril, zakaj sta dvojčka postala ...

Slovenija

LDS ostaja na varnem v Pahorjevem naročju

Deli na:

Neuradno poročanje spletnih portalov je tudi uradno potrdila predsednica LDS Katarina Kresal - stranka je na današnjem sestanku ožjega vrha sklenila, da ostaja koalicijski partner te vlade. Premier Borut Pahor je sicer že v nedeljo Kresalovi sporočil, da so zanj zahteve LDS sprejemljive.

Neuradno poročanje spletnih portalov je tudi uradno potrdila predsednica LDS Katarina Kresal - stranka je na današnjem sestanku ožjega vrha sklenila, da ostaja koalicijski partner te vlade. Premier Borut Pahor je sicer že v nedeljo Kresalovi sporočil, da so zanj zahteve LDS sprejemljive.

"Premier nam je zagotovil, da bo odločno podprl reformo tožilstva, katere glavni cilj je pregon gospodarskega kriminala in depolitizacija tožilstva. Predvsem pa je pri naši dokončni odločitvi pomemben pogovor o medsebojni korektnosti in zaupanju, kar je temelj za dobro sodelovanje," je po današnjem sestanku vrha stranke v izjavi za medije dejala Kresalova.

Pogoji, ki jih je LDS postavila Pahorju, so bili po besedah Kresalove zelo jasni. "To, da jih je predsednik vlade sprejel, dokazuje, da nam zaupa, predvsem pa, da nam daje vso podporo ob reformah, ki jih še moramo sprejeti, ne glede na to, da bi naletele na slab odziv s strani vodstva državnega tožilstva," je dejala.

Premier je po njenem prepričanju izpolnil vse pogoje, ki jih je postavila stranka: javno je podprl ugotovitve poročila, ki ga je za vlado pripravil pravosodni minister Aleš Zalar, zatrdil pa je tudi, da podpira reformo državnega tožilstva. Na novinarsko ugotovitev, da se kljub temu Pahor še vedno ne strinja, da obstajajo razlogi za razrešitev generalne državne tožilke Barbare Brezigar, pa je odgovorila, "da kaj več od javne podpore Zalarjevega poročila ni potrebno zahtevati".

"Rezultat tega enotedenskega dogajanja je tako predvsem to, da nam zagotovila predsednika vlade dajejo dovolj veliko osnovo, da lahko delamo še naprej. In to je vse, kar smo hoteli," je dejala Kresalova.

Zanikala je tudi nekatere špekulacije, da je stranka ostala v koaliciji zato, ker bi se ji sicer lahko zgodilo nezadovoljstvo nekaterih članov, ki v vladi zasedajo različne funkcije: "Bili smo enotni tako pri postavljanju pogojev, kot tudi danes, ko sem jih seznanila, da so izpolnjeni pogoji, da v koaliciji ostanemo."

Glede morebitne razrešitve generalne državne tožilke Barbare Brezigar pa je Kresalova povedala, da sta se s Pahorjem dogovorila, da se postopki nadaljujejo tako, kot so se dogovorili: "Sklepi na vladi so sprejeti, presoja zakona o državnem tožilstvu pa gre na ustavno sodišče". Pahor ji je med nedeljskim pogovorom, kot je dejala, tudi izrecno zatrdil, da interpelacija, ki je bila vložena zoper Kresalovo, "ne bo dobila podpore koalicijskih strank".

Danes se je namreč iztekel rok, ki ga je LDS postavila premierju Pahorju za obstoj stranke v koaliciji. Premier je že v nedeljo v pismu Kresalovi sporočil, da so zanj zahteve LDS sprejemljive in bodo izpolnjene.

loading...
Loading...