900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nekdanji šef Sove kandidat za predsednika LDS

Deli na:
Nekdanji šef Sove kandidat za predsednika LDS

Foto: Bobo

Svet LDS se je danes seznanil s kandidaturami za novo vodstvo, ki ga bo stranka volila na kongresu 3. marca. Kot je pojasnil predsednik sveta stranke Anton Anderlič, sta bila kandidata za predsednika LDS Janko Pirc in Iztok Podbregar, vendar je Pircu za potrditev kandidature zmanjkal en glas, zato ga bodo ponovno predlagali na samem kongresu.

Kot je po glasovanju za kandidatno listo pojasnil Anderlič, je bila na seji izražena večinska volja, da gredo vsi kandidati za novo vodstvo na kandidatno listo, vendar so vmes nekateri člani sveta sejo zapustili in niso glasovali.

Zaradi tega je za potrditev kandidature Pircu zmanjkal en glas, vendar so se po navedbah Anderliča po glasovanju dogovorili, da ga bodo kljub temu predlagali na samem kongresu. Poleg tega Anderlič tudi pušča odprte možnosti za to, da bo na kongresu kandidiral še kdo drug.

Potrjeni kandidati za podpredsednika stranke pa so Borut Cink, Sara Karba, Sonja Kralj Bervar, Damjan Matičič, Primož Posinek, Adolf Videnšek, Zmago Zadnik in Jožef Artnak, od katerih bo LDS na kongresu izvolila dva.

Nekdanji načelnik Generalštaba Slovenske vojske in nekdanji direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije Iztok Podbregar ter predsednik občinskega odbora LDS Jesenice Janko Pirc sta sicer edina soglašala s predlogom članov LDS za prevzem vodstva, čeprav je bilo predlaganih več kandidatov.

Za kandidata za predsednika je bil med drugim predlagan tudi nekdanji predsednik LDS in evropski poslanec Jelko Kacin, ki pa za to ni dal soglasja. Kot je dejal v izjavi za medije ob robu sveta, je po njegovem mnenju v LDS treba "pogledati naprej" in stranko razvijati kot alternativo sedanjemu dogajanju v slovenskem političnem prostoru.

Kot pravi Kacin, je LDS na zadnjih volitvah doživela rezultat, ki jo je "soočil z njeno tržno vrednostjo", čemur se mora prilagoditi. Tako mora z drugačnimi in bolj prepričljivimi odgovori na vprašanja ljudi po njegovih ocenah znova pridobivati in zrasti do te mere, da lahko govori tudi iz DZ. Bilo bi nujno, da LDS čim prej - na naslednjih parlamentarnih volitvah, predčasnih ali rednih - ponovno vstopi v DZ, meni Kacin.

Na seji sveta so se sicer med drugim pogovarjali tudi o aktualnem političnem dogajanju in tem, kaj bo LDS, ki je po decembrskih predčasnih volitvah ostala zunaj parlamenta, počela v prihodnje. Na kongresu bodo tako pripravili osvežitve v programskih usmeritvah, je še povedal Anderlič.

Katarina Kresal, ki je po volitvah odstopila z mesta predsednice, je sicer v sredo že pojasnila, da se za vodenje LDS ne bo več potegovala.