Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Dallas slavi! Luka Dončić in druščina ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kučan poskuša rešiti levico, tik pred zdajci podpira LDS

Deli na:
Kučan poskuša rešiti levico, tik pred zdajci podpira LDS

Foto: Bobo

Bivši predsednik države Milan Kučan je danes dopoldne obiskal sedež LDS. Ker ankete pred nedeljskimi volitvami napovedujejo slab rezultat levih strank, upa Kučan z javno podporo LDS v zadnjih dneh le pomagati, da pride v parlament, s čimer bi levica pridobila nekaj poslanskih mest več.

Predvidena koalicija Janković, Pahor, Virant in Erjavec namreč po zadnjih anketah ne more računati na dovolj visoko podporo, zato bi potrebovala še vsaj eno levo stranko. LDS, ki ji zadnje ankete napovedujejo izpad iz parlamenta, bi tudi ob minimalni prekoračitvi volilnega praga dobila dovolj poslancev, da bi levici zagotovila boljši rezultat. Srečanje s Kučanom je potrdila tudi Kresalova, ki pravi, da je potrebna ekipna zmaga levice.

Kresalova: Rabimo ekipno zmago
 
Konzervativno vladanje desnih strank lahko prepreči samo dovolj veliko število levosredinskih strank v DZ, zato je treba razpršiti glasove na levi sredini, meni predsednica LDS Katarina Kresal. Zato je treba glasove levice in sredine razdeliti na več strank, "saj s stavo na enega leva sredina izgublja", poudarja in dodaja: "Rabimo ekipno zmago."
 
"Če želimo zlesti iz te krize, ki ni samo gospodarska, ampak tudi kriza vrednot in kakovosti naših življenj, potrebujemo napredno koalicijo in vlado. Edina garancija za takšno koalicijo je LDS," je dejala predsednica stranke na današnji novinarski konferenci.
 
Ob tem dodaja, da je treba staviti na ekipno zmago, če želimo v prihodnosti sploh še imeti pravo levosredinsko politiko. Brez LDS v parlamentu pa po njeni oceni ne bo prave levosredinske zmage in "zato je glas za LDS pomemben".
 
Tudi predsednica LDS meni, da bodo tokratne parlamentarne volitve prelomne in da bomo odločali o tem, kakšna družba bomo - ali bomo napredni oz. nazadnjaški. Tokrat se bomo po njenem mnenju odločali tudi o tem, ali bomo v prihodnje sploh še imeli možnost izbire, saj zadnje javnomnenjske raziskave namreč nakazujejo velik pohod konzervativne politike.
 
Kresalova je tudi potrdila, da sta se danes sestala z nekdanjim predsednikom države Milanom Kučanom. Kot pravi, je do sestanka prišlo na Kučanovo pobudo. Strinjala sta se, da je za razvoj demokracije v Sloveniji nujno, da LDS pride v parlament, je dejala.
 
Tudi članica LDS Mojca Drčar Murko je poudarila, da je ohranitev "liberalnega elementa za razvoj slovenske demokracije nujnega pomena". Ob tem pa je spomnila na doprinos LDS k urejanju vprašanja izbrisanih v tem mandatu.
 
Pravosodni minister v tem mandatu vlade Aleš Zalar pa je opozoril na vlogo stranke pri zaščiti tudi drugih manjšin oz. skupin v državi v tem mandatu. LDS je kot klasična libertarna stranka ves čas poudarjala, da človekovih pravic ni mogoče žrtvovati. "LDS je jamstvo za izbris vsakršne nepravične neenakosti med ljudmi, zato potrebuje status parlamentarne stranke," je ocenil.