Revija Reporter
Slovenija

Fake news: Jan Zobec prvič slišal v Dnevniku TVS, da je »Janšev kandidat« za pravosodnega ministra

Nenad Glücks

31. jan. 2020 13:31 Osveženo: 13:34 / 31. 1. 2020

Deli na:

Jan Zobec, vrhovni sodnik

Primož Lavre

Novinarka TV Slovenija je v Dnevniku objavila tipični fake news. Češ da je vrhovni sodnik Jan Zobec »Janšev kandidat« za pravosodnega ministra. Zobec je za to prvič slišal iz ust omenjene novinarke.

Novinarka TV Slovenija Mojca Šetinc Pašek je v včerajšnjem Dnevniku postregla s povsem lažnivo novico. Tako je med domnevne kandidate za ministre v potencialni novi vladi uvrstila tudi vrhovnega sodnika Jana Zobca. Slednji naj bi bil po njenem »Janšev kandidat« za resor pravosodja.

Storili smo tisto, kar bi morala v skladu z novinarskimi standardi storiti tudi Šetinčeva, vendar ni. Poklicali smo sodnika Zobca in preverili, ali je res kandidat za pravosodnega ministra. Pravi, da je to novico kot vsi drugi prvič slišal včeraj v Dnevniku TVS. Z njim na to temo ni govoril nihče.

Vprašanje je torej, kaj leži izza lažnive novice od Šetinčeve. Ali si je zadevo morda kar izmislila, ali pa so si jo izmislili njeni prišepetovalci. Mož od novinarke je znani lobist Mile Šetinc. Kot kaže, je bila neresnica lansirana z namenom, da bi diskreditirali vrhovnega sodnika, češ da je »Janšev«.

Vsekakor bi morala odgovorna urednica informativnega programa Manica Janežič Ambrožič dobro razmisliti, preden dopušča tovrstno zniževanje profesionalnih standardov javne RTV.

Mojca Pašek in Eugenia Carl

Bobo