palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kučan verjame v Jankovićevo poštenost, a pravi, da naj vseeno odstopi

Deli na:
Kučan verjame v Jankovićevo poštenost, a pravi, da naj vseeno odstopi

Foto: Bobo

Nekdanji predsednik republike Milan Kučan je ob robu kongresa PS glede poročila protikorupcijske komisije dejal, da bi bilo "najbrž koristno", če bi se prvak PS Zoran Janković začasno umaknil, dokler se zadeve ne bi razčistile na sodišču. Verjame pa, da ima Janković dobre argumente za prepričanje, da bo na sodišču dokazal zmotnost teh očitkov.

Kučan se je odzval na ugotovitve protikorupcijske komisije o tem, da je Janković kršil protikorupcijsko zakonodajo in poudaril, da je odločitev, ali se bo umaknil ali ne, Jankovićeva. Sam pa bi, kot je dejal, če ne bi znal javnosti prepričljivo pojasniti oziroma zavrniti "tako težkih očitkov tako avtoritativnega organa", kot je komisija, odstopil.

Na vprašanje, ali bi bil smiseln začasen umik, dokler se zadeve ne razčistijo, je Kučan dejal, da je to "stvar odločitve stranke, a bi sam tako ravnal". Spomnil je, da je tako ravnala tudi nekdanja ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, ko je po ugotovitvah protikorupcijske komisije odstopila in povedala, da se z njimi ne strinja, a da jo spoštuje kot inštitucijo in bo zadoščenje iskala pred sodiščem. "Ne vem, ali bo to naredil tudi Janković. Mislim, da bi pa najbrž to bilo koristno," je dodal in dejal, da bi sicer to pričakoval od vseh politikov, ki jim to očitajo.

Verjame sicer, da ima Janković dobre argumente za njegovo prepričanje, da bo pred sodiščem v rednem postopku lahko ubranil svojo integriteto ter dobro ime. Nekdanji predsednik verjame tudi v poštenost ljudi in poštenost politikov, hkrati pa pričakuje, da bodo znali javnosti prepričljivo pojasniti izvor svojega premoženja in zavrniti očitke, da so vpleteni v korupcijske afere. "Če tega ne morejo ali ne znajo pojasniti, izgubijo zaupanje in je potem posledica jasna: odstop," je poudaril.



Odzval se je tudi na izjavo predsednice NSi Ljudmile Novak, ki je v petek v Odmevih na TV Slovenija dejala, da bi jo zanimalo, kaj tisti, ki so pred letom dni podprli Jankovića, o njem menijo zdaj. Kot je dejal, je sicer takrat res predlagal Jankoviću, naj kandidira na volitvah, vendar pa takratna podpora ne pomeni, da nosi odgovornost za današnja dejanja Jankovića. "To odgovornost nosi sam, tako kot sem prepričan, da Novakova ne nosi odgovornosti za dejanja premiera Janeza Janše zgolj zato, ker je z njim podpisala koalicijsko pogodbo," je dodal.

"Jaz mislim, da je najhujše, če bo ta vlada ostala," pa je odgovoril na vprašanje, ali bi bile hude posledice, če bi prišlo do predčasnih volitev.

Ob tem je v izjavi novinarjem poudaril, da na kongres ni prišel zaradi Jankovića, ampak zaradi programa stranke, ki je po njegovem mnenju dober in potreben. Temeljna programska listina PS namreč po njegovih besedah vliva optimizem, upanje in zaupanje, da je možna rešitev države iz krize, v kateri se je znašla. Med drugim se namreč zavzema za to, da se problemi rešujejo skozi socialni dialog ter z dialogom z državljani, za pravično družbo in motiviranega, odgovornega ter solidarnega posameznika, za prevlado javnega nad zasebnim, ravnotežje med delom in kapitalom, nasprotuje pa popolni razprodaji državnega premoženja. Zato je ta listina potrebna, meni Kučan.