901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janković gostil elito PS: ministre, poslance, ne pa tudi premierke

Deli na:
Janković gostil elito PS: ministre, poslance, ne pa tudi premierke

Foto: Bobo

Del poslancev in ministrov iz vrst PS se je v ponedeljek sestal s prvim predsednikom PS Zoranom Jankovićem. Po besedah poslanca PS Jožefa Kavtičnika je bilo na "klepetu" slišati različna stališča, Janković pa da bo svojo odločitev o kandidaturi za predsednika stranke sporočil v sredo. Neuradno naj bi se sicer nagibal k oddaji soglasja.

Kot je danes v DZ pojasnil Kavtičnik, sta po pogovoru z Jankovićem oba povabila poslance in ministre, ki so bili pred tem poslanci, na klepet. "Radi se pogovarjamo, ker so naši pogovori strpni, različni, predvsem pa koristni in pozitivni," je povedal in dodal, da so bili izpostavljeni različni pogledi, pogovor pa da je bil zanimiv.

Podrobnosti o vsebini sestanka Kavtičnik ni želel razkriti, je pa poudaril, da bo Janković svojo odločitev o tem, ali bo oddal soglasje h kandidaturi za predsednika PS, sporočil v sredo.

Janković ima čas za oddajo soglasja h kandidaturi ravno še do srede opolnoči. Pričakovati je bilo, da bo ljubljanski župan svojo odločitev javnosti sporočil že na novinarski konferenci, sklicani za danes, a so jo danes zjutraj prestavili na sredo popoldne.

Pred kongresom največje parlamentarne stranke, ki bo 19. oktobra, se sicer špekulacije o tem, kdo se bo potegoval za predsednika stranke, stopnjujejo. Premierka in aktualna vodja stranke Alenka Bratušek je soglasje za kandidaturo že dala, po nekaterih neuradnih informacijah pa naj bi se tudi Janković nagibal k oddaji soglasja.

Kavtičnik je na vprašanje, ali na kongresu pričakuje več kandidatov, odgovoril s "kot kaže, verjetno". A hkrati je dejal, da je časa do takrat še veliko, na samem kongresu pa se tudi lahko zgodi marsikaj, kandidati se denimo lahko tudi takrat odločijo za umik kandidature. Ravno to so nekateri mediji sicer že špekulirali, torej da bi Janković soglasje lahko oddal, s tem pa končno odločitev o kandidaturi odložil do kongresa.

Kavtičnik je poudaril tudi, da na ponedeljkovem pogovoru ni bilo nobenih prepričevanj, glasovanja ali sklepov. Svoje osebno mnenje o dogajanju bo poslanec podal na kongresu, zato tudi ni želel odgovoriti na vprašanje, ali bi morebitna kandidatura Jankovića koristila stranki. "Če bi se še pred kongresom izjasnili, ta ne bi bil potreben," je dodal.



Poslanska skupina ima po njegovih besedah sicer res določene različne poglede, so si pa enotni v tem, da tej državi želijo dobro, je še povedal Kavtičnik.

Ponedeljkove večerje naj bi se udeležilo več kot 20 poslancev oziroma ministrov. Da so bili tam, so ob robu današnje seje poslanske skupine potrdili še vodja poslancev PS Jani Möderndorfer ter poslanci Peter Vilfan, Barbara Žgajner Tavš in Maja Dimitrovski, o vsebini sestanka pa tudi oni molčijo.

Predsednice vlade in aktualne vodje PS Alenke Bratušek medtem na večerjo niso povabili, se je pa po neuradnih informacijah Janković z njo sestal že v petek. Tudi podrobnosti tega sestanka uradno niso znane.

Opredeljevanje za Bratuškovo ali Jankovića naj bi bilo za nekatere člane stranke oziroma poslance težko zaradi zavedanja, da je Janković, ki velja za ustanovitelja stranke, to le nekaj mesecev po ustanovitvi uspešno popeljal na predčasne volitve ter zmagal. A je močno tudi zavedanje, da bi njegova morebitna vrnitev na čelo PS pomenila konec aktualne vlade.

Nujnost politične stabilnosti v državi vseskozi izpostavlja tudi Bratuškova. Prav tako je minuli teden zavrnila špekulacije, da bi bili v stranki sprti, in dodala, da se z Jankovićem velikokrat pogovarjata.

Uradna lista kandidatov oz. kandidatk za mesto predsednika PS bo sicer predvidoma znana že prvi dan po izteku roka za oddajo soglasij h kandidaturi, torej v četrtek, ko naj bi se sestal izvršni odbor stranke. Za zdaj je uradno znano le, da je evidentiranih kandidatov 12.