elektrika x Svet24.si

Slovenija z najdražjo elektriko v Evropi?

Ariana Grande Svet24.si

Ariana Grande spregovorila o nasilju na ...

zala tomašič Necenzurirano

Kaj so vam mediji zamolčali o Zali Tomašič

logar irgl pl Reporter.si

Mora Janša Logarja dobesedno vreči iz SDS, da bo...

slovenija bolgarija Ekipa24.si

Konec čakanja! Slovenija bo danes po 24 letih ...

Aria miha in saša Njena.si

Aria zrasla v lepotico, ob kateri obstane korak

slovenija 3 Ekipa24.si

V stilu! Slovenski nogometaši so navdušili s ...

Slovenija

Kučan od Janše zahteva preklic laži, da ga je Putin odlikoval

Deli na:
Kučan od Janše zahteva preklic laži, da ga je Putin odlikoval

Janez Janša in Milan Kučan v predsedniški palači avgusta 2000. - Foto: Bobo

Predsednik vlade Janez Janša se je 1. marca na twitterju obregnil ob t. i. opozicijski shod za mir v podporo Ukrajini. Shoda se je udeležil tudi Milan Kučan, za katerega je Janša med drugim zapisal, da je nedavno odlikovan s strani Putina, vojnega zločinca. Milan Kučan je na UKOM že naslovil zahtevo po objavi popravka na twitter računu predsednika vlade, saj s strani Putina ni bil nikoli odlikovan.

Predsednik vlade Janez Janša je na twitterju v angleščini zapisal, da se je ilegalno organiziran shod deloma sprevrgel v protest proti Natu in indirektno podporo Kremlju, osrednji lik na protestu pa naj bi bil Milan Kučan, nekdanji vodja komunistične partije, nedavno odlikovan s strani Putina, vojnega zločinca.

Pri tem je Janša poleg fotografij s shoda objavil tudi fotografijo Milana Kučana in Vladimirja Putina, na kateri imata oba na jakni pripeto pentljo, kakršno so imeli vsi udeleženci dogodka, ki je bil v Moskvi organiziran maja 2017 ob obletnici dneva zmage – konca II. svetovne vojne v Evropi. Fotografija, ki jo je objavil Janša, je namreč nastala ob tem dogodku in je stara že skoraj pet let, komemorativna pentlja pa, jasno, ni odlikovanje.

O takratnem srečanju Kučana in Putina v Moskvi je leta 2017 pisal tudi Reporter. Novinar Igor Kršinar je takrat izpostavil, da je obisk delegacije slovenskih veteranov pod vodstvom Milana Kučana na proslavi ob dnevu zmage v Moskvi plačal urad ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Kučanovo udeležbo na Putinovi proslavi pa je Kršinar označil za sporno zaradi ruske agresije na Ukrajino in aneksije polotoka Krim.

 Kučanov obisk v Moskvi plačal kar Putin

Milan Kučan v zahtevku za objavo popravka fotografije s Putinom ni komentiral, je pa zahteval objavo popravka glede Janšine navedbe, da je od Putina prejel odlikovanje. V dopisu, ki ga je naslovil na UKOM in medije, je med drugim zapisal:

»Puščam ob strani podtikanje, ki si ga je privoščil, da je bil shod za mir v Ukrajini, ki so ga tistega dne organizirale nevladne organizacije, razglasil za protizakonitega, organizatorje in politične stranke, ki so se ga udeležile, pa označil za ekstremistične. Oglašam se v zvezi z mojim domnevnim odlikovanjem. Zaradi korektne obveščenosti sledilcev Janeza Janše na twitter računu, prosim, da vlada na isti računu svojega predsednika objavi naslednji popravek v slovenščini in angleščini:

Objavljamo popravek. Prvi predsednik Republike Slovenije Milan Kučan (mandati od 1990 – 2002) od Vladimirja Putina ni prejel odlikovanja, ne pred nedavnim ne kdaj prej.«