stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kučan od Janše zahteva preklic laži, da ga je Putin odlikoval

Deli na:
Kučan od Janše zahteva preklic laži, da ga je Putin odlikoval

Janez Janša in Milan Kučan v predsedniški palači avgusta 2000. - Foto: Bobo

Predsednik vlade Janez Janša se je 1. marca na twitterju obregnil ob t. i. opozicijski shod za mir v podporo Ukrajini. Shoda se je udeležil tudi Milan Kučan, za katerega je Janša med drugim zapisal, da je nedavno odlikovan s strani Putina, vojnega zločinca. Milan Kučan je na UKOM že naslovil zahtevo po objavi popravka na twitter računu predsednika vlade, saj s strani Putina ni bil nikoli odlikovan.

Predsednik vlade Janez Janša je na twitterju v angleščini zapisal, da se je ilegalno organiziran shod deloma sprevrgel v protest proti Natu in indirektno podporo Kremlju, osrednji lik na protestu pa naj bi bil Milan Kučan, nekdanji vodja komunistične partije, nedavno odlikovan s strani Putina, vojnega zločinca.

Pri tem je Janša poleg fotografij s shoda objavil tudi fotografijo Milana Kučana in Vladimirja Putina, na kateri imata oba na jakni pripeto pentljo, kakršno so imeli vsi udeleženci dogodka, ki je bil v Moskvi organiziran maja 2017 ob obletnici dneva zmage – konca II. svetovne vojne v Evropi. Fotografija, ki jo je objavil Janša, je namreč nastala ob tem dogodku in je stara že skoraj pet let, komemorativna pentlja pa, jasno, ni odlikovanje.

O takratnem srečanju Kučana in Putina v Moskvi je leta 2017 pisal tudi Reporter. Novinar Igor Kršinar je takrat izpostavil, da je obisk delegacije slovenskih veteranov pod vodstvom Milana Kučana na proslavi ob dnevu zmage v Moskvi plačal urad ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Kučanovo udeležbo na Putinovi proslavi pa je Kršinar označil za sporno zaradi ruske agresije na Ukrajino in aneksije polotoka Krim.

 Kučanov obisk v Moskvi plačal kar Putin

Milan Kučan v zahtevku za objavo popravka fotografije s Putinom ni komentiral, je pa zahteval objavo popravka glede Janšine navedbe, da je od Putina prejel odlikovanje. V dopisu, ki ga je naslovil na UKOM in medije, je med drugim zapisal:

»Puščam ob strani podtikanje, ki si ga je privoščil, da je bil shod za mir v Ukrajini, ki so ga tistega dne organizirale nevladne organizacije, razglasil za protizakonitega, organizatorje in politične stranke, ki so se ga udeležile, pa označil za ekstremistične. Oglašam se v zvezi z mojim domnevnim odlikovanjem. Zaradi korektne obveščenosti sledilcev Janeza Janše na twitter računu, prosim, da vlada na isti računu svojega predsednika objavi naslednji popravek v slovenščini in angleščini:

Objavljamo popravek. Prvi predsednik Republike Slovenije Milan Kučan (mandati od 1990 – 2002) od Vladimirja Putina ni prejel odlikovanja, ne pred nedavnim ne kdaj prej.«