stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kučanov obisk v Moskvi plačal kar Putin, na proslavi še proruski predsednik Moldove

Deli na:
Kučanov obisk v Moskvi plačal kar Putin, na proslavi še proruski predsednik Moldove

Foto: Kremlin.ru

Obisk delegacije slovenskih veteranov pod vodstvom Milana Kučana na proslavi ob dnevu zmage v Moskvi je plačal urad ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Tako so nam odgovorili v Zvezi združenj borcev za vrednote NOB (ZZB NOB), ko smo jih vprašali, če je njihovo društvo plačalo stroške udeležbe na omenjeni proslavi in koliko so znašali: »Delegacija veteranov se je proslave v Moskvi udeležila na povabilo Ruske ambasade v Ljubljani. Organizator dogodka pa je bil Urad predsednika Ruske federacije. Ta je tudi poravnal vse stroške.«

Dodali so še, da delegacije ni vodil nihče, čeprav so v Kremlju in v proruskih medijih poročali, da je bil na čelu slovenske delegacije veteranov nekdanji predsednik Milan Kučan. Ta se je tudi fotografiral tik ob Putinu na skupinski fotografiji s slovenskimi veterani.

Kučanova udeležba na Putinovi proslavi je sporna zaradi ruske agresije na Ukrajino in aneksije polotoka Krim. Ruska agresija na Ukrajino se je začela, potem ko so se Ukrajinci odločili za pridruževanje EU in so strmoglavili Putinovo marioneto Viktorja Janukoviča.

Zaradi ruske agresije na Ukrajino je EU sprejela sankcije proti Rusiji, evropski voditelji pa se izogibajo obiskom Putina. Po poročanju ukrajinskega FB profila Euromaidan Press je Putinovo proslavo letos obiskal samo en predsednik, proruski predsednik Moldove Igor Dodon, lani pa podobno avtoritarni predsednik Kazahstana Nursultan Nazarabajev.

Leta 2015 so bili Putinovi gosti: takratni generalni sekretar OZN Ban Ki-moon, kitajski predsednik Xi Jinping, kubanski diktator Raul Castro, zimbabvejski Robert Mugabe, venezuelski Nicolas Maduro ter predsedniki Srbije, Egipta, Indije, Vietnama, BIH, Makedonije, Cipra, Mongolije, Južne Afrike ter nekdanji predsedniki Azerbajdžana, Armenije, Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana in Turkmenistana.