požar avto hiša Svet24.si

V požaru v Radljah ob Dravi uničeni osebni ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

zaprti-menedžerji Necenzurirano

Racman na Dobu: kdo od znanih menedžerjev je pred...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kučan ni imel odgovora, ali obstaja rešitev za levico

Deli na:
Kučan ni imel odgovora, ali obstaja rešitev za levico

Predčasne volitve so po mnenju večine politične elite v tem trenutku najboljša rešitev. Kot so izpostavili na slovesnosti ob obletnici priključitve Primorske, kjer se je zbrala predvsem politična levica, pričakujejo, da bo na predčasnih volitvah zmagal razum.

Kot je v Renčah ob slovesnosti ob 70. obletnici ustanovitve Osvobodilne fronte slovenskega naroda in 64. obletnici priključitve Primorske matični domovini poudarila večina tam prisotnih politikov, so predčasne volitve rešitev iz trenutne politične situacije.

Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Borut Pahor, je ob zaključku slovesnosti ob izhodu iz dvorane prisotnim zgolj dejal, naj se borijo naprej.

Podpredsednik SD in minister za promet, ki opravlja tekoče posle, Patrick Vlačič, je pojasnil, da lahko levica ponovno združi moči in zmaga na predčasnih volitvah. Misli, da ima levica dobre odgovore. "Zdaj ko se je malo sprostilo vprašanje, ali bodo volitve ali ne, bodo ljudje začeli poslušati, kaj kdo govori, kakšne so analize tega, kaj je potrebno storiti in napovedi za prihodnje. Naredili bomo najbolje kar moremo," je dejal Vlačič.

Poudaril je, da bi morala koalicija najtežja vprašanja razrešiti na začetku mandata. Tudi vprašanje o šestem bloku Termoelektrarne Šoštanj. Vlačič želi, da se stvari čim prej uredijo. "Opozarjali smo, kaj se bo dogajalo v času, ko ne bomo imeli polnih pooblastil. Ti prvi dnevi so bili za Slovenijo zelo slabi. Padla je boniteta. Zakoni se ne sprejemajo, stvari se ne odvijajo in to ni dobro za državo," je poudaril.

Predsednica LDS Katarina Kresal meni, da so se ljudje šele sedaj zavedli, kaj se dogaja, da gremo z vso hitrostjo na predčasne volitve. "Upam, da bo vseeno prevladalo, zavedanje, da nekomu z volitvami daješ oblast v roke za štiri leta in s tem svojo usodo. Upam, da bodo ljudje premagali malodušje, šli na volitve in volili levico," je poudarila.

Po njenih besedah ni treba, da se levica združuje, morajo pa uporabljati razum, biti strpni in predvsem znati sodelovati. "Na levici je bilo prepogosto tako, da smo bili sami sebi največji sovražniki. Če to odvržemo je vse mogoče," je izpostavila.

Nekdanji predsednik republike Milan Kučan meni, da so predčasne volitve rešitev trenutne situacije, in sicer čim prej. Na vprašanje, ali obstaja rešitev za politično levico, pa ni imel odgovora.

Vodja poslanske skupine Zares Franco Juri je izpostavil, da udeležba na taki proslavi, kot je današnja, dokazuje, da ljudje niso indiferentni do dogajanja v družbi in da so potrebe po boljših spremembah očitne. "Predsednik države je bil dokaj zgovoren, dal je nekaj konkretnih nasvetov, tudi političnemu razredu, da se je treba streznit, iti na volitve, če bo treba, in zmagati" je poudaril Juri.

Prepričan je, da bo lahko levica združena na podlagi konkretnih programov, ne samo zaradi strahu pred Janezom Janšo. "Treba se je združiti, ampak jasno vedeti, kaj je levica, kaj sociala in kaj ekologija. Na teh temeljih je še prostor za sodelovanje, tudi s civilno družbo, ne samo med strankami," je menil Juri. Po njegovih besedah je napočil čas za ekosocialno smer slovenske levice.

"Če gremo na predčasne volitve, bomo skušali dopovedati volivcem, naj glasujejo tako, da ne bodo stalne žrtve izsiljevanja ene opozicijske stranke. To se je dogajalo tri leta in to je bil glavni razlog za pomanjkanje samozavesti v levosredinski koaliciji. Izsiljevanje Janeza Janše, ki je dosegel vse pri Pahorju. To je botrovalo marsikaterim nesoglasjem," je dejal Juri. Levica lahko po njegovem mnenju še zmaga na volitvah.