profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janković pisal Janši: Dolgočasni postajate in žalite spomin ter inteligenco državljanov

Deli na:
Janković pisal Janši: Dolgočasni postajate in žalite spomin ter inteligenco državljanov

Foto: Bobo

"Nehajmo zapravljati čas s predlogi za spremembe političnega sistema, ki ste jih zastavili izključno v korist vaše stranke in raje začnimo delati konkretne korake v dobro Slovenije," je Zoran Janković odgovoril na Janševo ponudbo paketa političnih reform, ki je bil ponujen v zameno za razširitev koalicije oziroma za odhod na predčasne volitve. Janković se je zavzel za predčasne volitve, zavrnil pa je večino preostalih predlogov Janše, ki mu pripisuje krivdo za slabe gospodarske razmere v državi

"S svojim večnim izgovarjanjem za lastne neuspehe in iskanjem zunanjih sovražnikov postajate dolgočasni in celo žalite spomin ter inteligenco državljank in državljanov," Janković še ocenjuje delovanje premierja.

Izjavo Zorana Jankovića in PS objavljamo v celoti:

 

 

Gospod Janez Janša,  predsednik vlade Republike Slovenije

Spoštovani predsednik vlade,    

izvršni odbor stranke Pozitivna Slovenija je opravil razpravo o paketu političnih reform, ki ste ga ponudili v zameno za razširitev koalicije oziroma za odhod na predčasne volitve. Sporočam vam naslednje:

prepričani smo, da v globoki gospodarski in politični krizi potrebujemo spremembe, ki bodo Slovenijo zopet postavile na mesto, kot ji pripada – na mesto, kjer smo pred letom 2005 že bili.

Kriza, kot jo doživljamo državljani Slovenije, izhaja iz obdobja 2005 do 2010, ko so se ustvarile največje anomalije, med drugim tudi t.i."tajkuni". To je čas, v katerem je zadolženost v bankah poletela v nebo, z novonastavljenimi nesposobnimi direktorji pa ste ošibili ali celo uničili številna izjemna podjetja, kot so Luka Koper, Intereuropa, Hit, Istrabenz, Pivovarna Laško, NKBM, A Banka, itd. Ostali del gospodarstva deluje, kolikor je v teh razmerah možno, njegovi ključni problemi pa izhajajo iz plačilne nediscipline in pomanjkanja kapitala. Dodatno so ga prizadeli padci bonitet, za kar ste odgovorni izključno vi in minister Šušteršič z nepremišljenimi in dobesedno narodnogospodarsko škodljivimi izjavami in potezami. Zato nehajmo zapravljati čas s predlogi za spremembe političnega sistema, ki ste jih zastavili izključno v korist vaše stranke in raje začnimo delati konkretne korake v dobro Slovenije. Zagnati moramo gospodarstvo z velikimi infrastrukturnimi projekti, sanirati moramo banke, a racionalno in hitro, poskrbeti moramo za plačilno disciplino, izpeljati nujne reforme zdravstva, trga dela in javne uprave.

Krizo poskušate izkoristiti za razgradnjo temeljev naše solidarno usmerjene družbe. Javno šolstvo, v katerem ste doštudirali tudi vi in vaši ministri, poskušate novim generacijam odreči, obenem pa polnite proračune zasebnim univerzam svojih političnih sopotnikov. Odtegujete denar javni televiziji, zasebnim strankarskim glasilom, kot je Demokracija in radiu Ognjišče pa dodeljujete državno pomoč. Pripravljate se na razprodajo podjetij, v katerih ima država pomembne deleže, in ignorirate osnovno ekonomsko logiko dobrega gospodarja, ki v krizi, ko so cene najnižje, tega ne počne. Kakšna bo naša suverenost, ko se bomo po krizi zbudili in ugotovili, da v svojih rokah nimamo več niti enega velikega podjetja? Takšna politika naše suverenosti, o kateri tako radi govorite, ne ohranja, ampak jo krni.

Obsojamo napovedi finančnega ministra, da je treba do pomladi prodati ključna domača podjetja. To bi bilo nepopravljivo oškodovanje državnega premoženja, zato  predlagamo zakon o kooperativah, ki bo v ključnih družbah v pretežno državni lasti uveljavil pravilo, da mora najmanj 25 % lastništva ostati v lasti zaposlenih – in da ta ne more biti na prodaj.

Vaša politika nepremišljenega varčevanja in zaviranja gospodarske rasti, politika razprodaj velikih podjetij, politika razgradnje javnega izobraževalnega sistema, politika delitve upokojencev, politika predrugačenja medijske pokrajine, politične podreditve organov odkrivanja in pregona, politika uravnoteženja "levega" in desnega ekstremizma, je za Slovenijo katastrofalna.  Nujni so ukrepi za ponovni začetek gospodarske rasti, za polnjenje proračuna in ne le rezanje postavk. Že več kot leto dni zagovarjamo dvig zgornje stopnje DDV.

Pozitivna Slovenija je konstruktivna opozicija. Kar menimo, da je dobro za Slovenijo, podpremo – kot v primeru pokojninske reforme. Pri nekaterih drugih spremembah, kot je zakon o Slovenskem državnem holdingu, ste preslišali vse nasvete in brezglavo hiteli vse do skrajnosti, ko smo bili prisiljeni napovedati referendum. Šele po tem ste bili pripravljeni prisluhniti našim predlogom primernih rešitev. Če bomo našli skupno rešitev, ki bo dobra, bomo umaknili tudi zahtevo za referendum.

Ustanovitev tako Slovenskega državnega holdinga kot slabe banke, sta nespametni in odpirata vrata nepregledni prodaji državnega premoženja, kar je očitno tudi vaš namen, saj je minister za finance nedavno izjavil, da je treba hitro vse prodati.    

Po letu dni vaše vlade so razmere na skoraj vseh področjih v državi katastrofalne in se le še slabšajo. Gospodarska rast je negativna, domače napovedi za leto 2013 so slabe, še slabše pa nam napoveduje OECD. Proračun za leto 2013 je popolnoma nerealen.

Ko so se državljani takšni politiki, ki situacijo le poslabšuje, uprli na legitimnih in upravičenih protestih, ste jih v vladi napadli in označili celo za ilegalne. Očitno politika, ki ji sami pripadate že več kot dve desetletji, ni več sprejemljiva za reševanje aktualnih perečih izzivov, s katerimi se soočamo. Tudi to je bil eden razlogov, da smo pred letom dni ustanovili novo stranko z vizijo v slovensko politiko pripeljati znanje in energijo, ki lahko z zagonom gospodarstva v Sloveniji obrne stvari na bolje. Prepričali smo večino volivcev, povolilna akrobacija pa je željo državljanov po spremembah hitro zatrla.

S svojim večnim izgovarjanjem za lastne neuspehe in iskanjem zunanjih sovražnikov postajate dolgočasni in celo žalite spomin ter inteligenco državljank in državljanov. Slovenija je v EU vstopila kot najboljša med novimi članicami, danes pa nas primerjajo z najbolj problematičnimi, predsednik vlade pa se še zmeraj vede kot opozicijski politik.

Zagovarjamo nadgradnjo obstoječega proporcionalnega volilnega sistema kot tudi možnost odpoklica županov ter spremembo referendumske zakonodaje, o čemer pogovori že potekajo.

Če Sloveniji želite dobro, odpokličite ministra Gorenaka, ki je objektivno kriv za največji škandal v naši demokraciji, ko so se "izgubili" podpisi državljanov na poti od DZ do MNZ in nazaj.

Ne potrebujemo vaše t.i. "druge republike", ampak konkretne gospodarske rešitve. In za vsiljevanje vaših rešitev nam ne grozite z volitvami! Če s predčasnimi volitvami mislite resno, preidite od besed k dejanjem, saj je več kot jasno, da Slovenije po svoji poti ne boste pripeljali iz krize. Ker so razmere vedno bolj zaskrbljujoče in sem prepričan, da je s pravimi ukrepi mogoče stanje bistveno izboljšati, vaš poziv k predčasnim volitvam podpiramo.

Zoran Janković
Predsednik Pozitivne Slovenije