Revija Reporter
Slovenija

Kučan in Türk se razburjata, ker ne moreta do Pirc Musarjeve, prvi gospod Aleš Musar pa ima v predsedniški palači kar posebno sobo

Igor Kršinar
29 4.245

22. jul. 2023 7:27 Osveženo: 7:33 / 22. 7. 2023

Deli na:

Aleš Musar in Nataša Pirc Musar

M24

Medtem ko Pahorjeva partnerka Tanja Pečar ni prejemala nobenega nadomestila za sodelovanje na protokolarnih prireditvah, predsedničin soprog Aleš Musar prejme okoli 850 evrov nadomestila za povrnitev stroškov, kar je 15 odstotkov predsedničine plače.

Resda bi se lahko odločil tudi za 20-odstotno plačo, kot jo je prejemala Barbara Miklič Türk, žena predsednika Danila Türka, a Musar je še vedno zaposlen v svojem podjetju Ruska dača. Poleg tega je eden najbolj premožnih Slovencev, ima zbirko starih avtomobilov, vredno več milijonov evrov, ogromno nepremičnin, svoje premoženje pa je pridobil s poslovanjem preko davčnih oaz in hobotnico podjetij, ki so nastala na pogorišču finančnega imperija privatizacijskega tajkuna Darka Horvata.

Tudi predsednica ima po soprogovih besedah višje stroške, še posebej za garderobo, tako da ji ne ostane veliko od plače.

V podkastu Dela je dejal, da bi sicer zmogel tudi brez nadomestila, a da je na tem področju precej cenene demagogije: »Ker če bi potem vlekli to vzporednico, bi lahko prišli do zaključka, da naj gredo na funkcijo samo tisti, ki si to lahko privoščijo.« Dodal je še, da je v tem času (intervju je bil objavljen 11. junija) prejel okoli 4000 evrov nadomestila, ob tem pa je imel za okoli 4500 evrov stroškov, poleg tega je podaril okoli 4000 evrov. Tudi predsednica ima po njegovih besedah višje stroške, še posebej za garderobo, tako da ji ne ostane veliko od plače.

Musar kot soprog poleg protokolarnih nalog skrbi za kulturno dediščino in humanitarnost. Dvema domovoma starejših občanov je podaril (robotski) terapevtski mački, predsedniško palačo pa želi opremiti z najeminentnejšimi umetninami iz Narodne galerije, Narodnega muzeja in Tehniškega muzeja, da jih bodo občudovali diplomati in obiskovalci palače.

Poskrbel je tudi, da bo replika Lipicanca, ki so jo ustvaril kipar Janez Boljka, jeseni prišla na Sodišče EU v Luksemburg; original pa je v predsedniški palači. Na vprašanje, kako pogosto je v predsedniški palači, je v Delovem podkastu odgovoril: »Sem in tja pridem v urad. Kadar pridem tja, po navadi uporabljam enega od prostorov, ki pa ni rezerviran zame oziroma ni tam, da bi čakal name.«

Danilo Türk in Milan Kučan

Bobo

Po naših informacijah naj bi bil v uradu predsednice tako pogosto, da se menda zaradi tega razburjata Kučan in Türk, ker ne moreta do predsednice na samem. V uradu predsednice so nam odgovorili, da sta bila bivša predsednika na obisku dvakrat, obakrat sta prišla skupaj in nikoli takrat ni bilo tam Musarja.

Na vprašanje, kako pogosto je tam predsedničin soprog, pa nam niso konkretno odgovorili, le da opravlja naloge, ki so določene s protokolarnimi obveznostmi, poleg tega pa da se posveča tudi ohranjanju slovenske kulturne dediščine. Vse njegove aktivnosti pa so pregledno zapisane na uradni spletni strani predsednice republike.