profimedia-0344545381 Svet24.si

FOTO: Putin družinam mobiliziranih zagotavlja 5 ...

Jasleen Kaur, singh Svet24.si

FOTO: Delavec v sadovnjaku našel trupla ...

borut-petek, tom-begovič Necenzurirano

Se spomnite Boruta Petka? Kupil si je vilo. #foto

2-hisa koseski bajer-pl2 Reporter.si

To so bogati Slovenci, ki so pripravljeni za svoj ...

olimpija green dragons Ekipa24.si

Bodo Olimpiji odvzeli točke in jo izključili iz ...

Ceca in Alino Odkrito.si

Ceco prepričal Slovenec, ki se oblači v ženska ...

vincic Ekipa24.si

Uh, kaj mu počnejo navijači Barce! Slovenskemu ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Od Počivalška in drugih bivših ministrov želijo iztožiti več deset tisoč evrov nadomestil

Deli na:
Od Počivalška in drugih bivših ministrov želijo iztožiti več deset tisoč evrov nadomestil

Zdravko Počivalšek - Foto: STA

V Pravni mreži za varstvo demokracije so prepričani, da ministri prejšnje vlade, ki so po koncu mandata prejeli nadomestilo za neizrabljen dopust, do nadomestil niso bili upravičeni. Vlado zato pozivajo, naj zoper ministre, ki so prejeli nadomestila, vloži tožbe, Računsko sodišče pa k reviziji vseh postopkov izplačil denarnih nadomestil.

Nekateri ministri in drugi državni funkcionarji pretekle vlade so si 1. junija, dan pred imenovanjem nove vlade, izplačali nadomestila za neporabljen dopust, je poročala Mladina. Za nadomestila so namenili okoli 230.000 evrov. Med nekdanjimi ministri so najvišja nadomestila prejeli Zdravko Počivalšek, Simona Kustec in Andrej Šircelj.

V Pravni mreži za varstvo demokracije so prepričani, da so odločbe o izplačilu nadomestil, ki jih je izdala vladna komisija za administrativne zadeve, vsaj pri izplačilih nekdanjim ministrom nezakonite. Ministri so tako prejeli plačilo, ki jim ne pripada, so zapisali v sporočilu za javnost.

"Do takih izplačil je prišlo prvič, zato je nujno, da se o pravilnosti oblastnih ravnanj izrečejo neodvisni organi," so poudarili. Vlado tako pozivajo, naj zoper nekdanje ministre, ki so prejeli nadomestila, vloži tožbe zaradi ugotovljene ničnosti odločb za neizrabljen dopust. Računskemu sodišču pa predlagajo, naj opravi revizijo vseh postopkov izplačil denarnih nadomestil. Hkrati so Uradu za nadzor proračuna podali prijavo za uvedbo inšpekcijskega postopka zoper ravnanje omenjene vladne komisije.

Odločbe komisije so po prepričanju pravne mreže nične, saj je komisija kot pravno podlago za izplačila napačno navedla zakon o delovnih razmerjih. Zakon, ki sicer omogoča izplačilo denarnega nadomestila za neizrabljen dopust, po navedbah pravne mreže za ministre ne velja.

Kot so pojasnili, za ministre velja zakon o poslancih, ki možnosti izplačila nadomestil ne omenja. Tako poslanci kot ministri namreč niso v delovnem razmerju, pač pa opravljajo funkcijo.Po njihovih navedbah so se sodišča v preteklosti, ko ni bilo izrecne določbe v zakonu o poslancih, občasno sklicevala tudi na zakon o delovnih razmerjih, vendar le v primeru, ko zakon o poslancih določenega področja ne ureja in je zato moralo sodišče zapolniti zakonsko praznino.

"V primeru izplačila odškodnine za neizrabljen dopust pa takšna analogija ni mogoča, saj zakon o poslancih celovito ureja pravico do dopusta, zato pravna praznina v tem primeru ne obstaja (...)," so poudarili.

Za druge funkcionarje, ki so prejeli izplačila, je potrebna dodatna analiza, saj njihov pravni položaj ni popolnoma enak položaju ministrov, so še zapisali pri pravni mreži.

STA je na Urad vlade za komuniciranje (Ukom) in Računsko sodišče naslovila vprašanja, če bosta pozivu pravne mreže sledila. "Določeni razmisleki glede odločitev prejšnje vlade za izplačilo nadomestila za neizrabljen letni dopust so bili pred časom že opravljeni, bo pa vlada pobudo Pravne mreže za varstvo demokracijo podrobneje proučila in se do nje v nadaljevanju opredelila," so sporočili z Ukoma. Odgovore Računskega sodišča STA še čaka.

Nadomestila je prejelo več kot 50 nekdanjih ministrov, sekretarjev in funkcionarjev. Med njimi so največ prejeli nekdanji gospodarski minister Zdravko Počivalšek za 55 dni neizkoriščenega dopusta (14.784 evrov), nekdanja ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec za 54 dni (13.437 evrov) in nekdanji finančni minister Andrej Šircelj za 30 dni (12.629 evrov). Na seznamu so med drugim tudi nekdanji notranji minister Aleš Hojs, nekdanji okoljski minister Andrej Vizjak, pa tudi nekateri nekdanji državni sekretarji, kot so Jelko Kacin, Damir Orehovec, Mitja Slavinec in Franc Kangler, je prejšnji mesec poročala Mladina.