Revija Reporter
Slovenija

Borci našli novo tarčo: spravili so se nad "ustaša" Thompsona

Reporter

7. apr. 2017 6:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Borčevska organizacija zahteva prepoved koncerta hrvaškega pevca Marka Perkovića Thompsona v Mariboru.

V ZZB za vrednote NOB Slovenije so Thompsonov koncert označili za "proustaško izživljanje" in dodali, da je za pevčeve nastope značilno "histerično divjanje množice obiskovalcev". Sprašujejo se, kako Hrvati dovolijo tako obnašanje, in odločeni so, da česa takega pri nas že ne bodo gledali.

Sklicujejo se na države EU z več kot polstoletno demokracijo, kjer naj bi bilo tako obnašanje prepovedano. Pozabljajo, da Slovenija žal ne sodi med take države.

"Slovenski javnosti se zastavlja  tudi vprašanje, kako naj v takšnem neonacističnem vzdušju skupaj pod evropsko streho živimo prebivalci naše nekdanje države, katerih predniki so bili žrtve ustaških zločinov," še sprašujejo borci in zahtevajo, da pristojni organi Republike Slovenije preprečijo to prireditev.

Izjava ZZB v celoti:

Rokerski koncert ali proustaško izživljanje

Na najavo, da bo v Mariboru pel Marko Perković Thompson, ki je znan po proustaških besedilih svojih pesmi, se je ogorčeno odzvalo precej članov in skoraj vsa združenja naše organizacije z zahtevo, da pristojni organi Republike Slovenije preprečijo to prireditev.

Na dosedanjih Perkovićevih koncertih smo lahko videli histerično divjanje množice obiskovalcev. Nenavadno je že, da oblasti sosednje prijateljske države dovoljujejo takšno obnašanje. Pojavlja se ustaška ikonografija, množično pozdravljanje z dvignjeno desnico in pozdrav »Za dom spremni«. Da v tem sodelujejo predvsem mladi ljudje, ki so rojeni po razpadu skupne države, vzbuja skrb nad prihodnostjo naših sosedov.

Takšne dejavnosti so v večini držav EU, predvsem v državah, ki imajo z več kot polstoletno demokracijo, z zakoni prepovedane. Oblasti tam na pojave neonacizma odločno reagirajo s policijo in sankcijami. Mar je v naši državi zaradi »demokratičnosti« prav vse dovoljeno?

Slovenski javnosti se zastavlja  tudi vprašanje, kako naj v takšnem neonacističnem vzdušju skupaj pod evropsko streho živimo prebivalci naše nekdanje države, katerih predniki so bili žrtve ustaških zločinov.

Pozivamo pristojne organe Republike Slovenije, da ne dovolijo tega koncerta na slovenskih tleh!

Predsedstvo ZZB za vrednote NOB Slovenije