Revija Reporter
Magazin

Grški verniki pri 14 stopinjah in na soncu skakali v vodo za Jezusa

STA

6. jan. 2018 13:31 Osveženo: 13:31 / 06. 1. 2018

Deli na:

Epifanija v Bolgariji, skakanje v vodo v spomin na Jezusov krst.

Reuters

Pravoslavni verniki v Grčiji in na Cipru na 6. januar tradicionalno skačejo v ledeno mrzlo vodo.

S tem se spomnijo epifanije - Jezusovega krsta s strani Janeza Krstnika v reki Jordan in pojava Svetega duha ter obenem simbolično preganjajo zle duhove. Tokrat je bilo vreme skakalcem v vodo s soncem in 14 stopnjami Celzija naklonjeno.

Grški in ciprski verniki in duhovniki so se tudi danes, tako kot vsako leto 6. januarja, v procesijah odpravili proti obali morja ali proti bližnjim rekam in jezerom, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Najprej so duhovniki v vodo vrgli križe, kar simbolizira Jezusov krst s strani Janeza Krstnika, nato so sledili skoki v vodo. Tistega, ki prvi najde križ, naj bi namreč v novem letu čakala sreča. Obenem v zrak spustijo golobe, ki simbolizirajo Svetega duha.

Kot piše dpa, ki navaja grško televizijo ERT, je vreme letos vernikom prijazno, saj sije sonce, temperature pa so nekje pri 14 stopinjah Celzija.

Grška, romunska, bolgarska in nekatere manjše pravoslavne cerkve so - za razliko od ruske, srbske in drugih - sprejele novi pravoslavni koledar ali Milankovićev koledar, ki je enak gregorijanskemu, in so tako božič že obeležile 25. decembra. V teh cerkvah 6. januarja - ki je za katolike praznik svetih treh kraljev - praznujejo praznik Jezusovega krsta. Po katoliškem koledarju se ta praznuje prvo nedeljo po svetih treh kraljih.