Revija Reporter
Svet

Papež spomnil na trpljenje kristjanov v Siriji in v Egiptu

STA

15. apr. 2017 6:00 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Papež Frančišek je včeraj v baziliki svetega Petra v Vatikanu pred več sto verniki vodil bogoslužje velikega petka.

Pridigar papeške hiše Raniero Cantalamessa je ob koncu bogoslužja spomnil na številne otroke, ki so pred kratkim umrli v kemičnem napadu v Siriji in dvojnem terorističnem napadu na koptski cerkvi v Egiptu.

Papež se je ob začetku bogoslužja velikega petka, s katerim se kristjani spominjajo Jezusove smrti na križu, ulegel na tla in molil, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Slovesnosti so se po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA udeležili številni kardinali, škofi ter pri svetem sedežu akreditirani diplomati.

Cantalamessa je v pridigi dejal, da večerna poročila redkokdaj minejo brez poročil o nasilju in smrti. "Ta poročila si sledijo tako hitro, da vsako noč pozabimo, kaj se zgodi čez dan," je dodal. Zakaj pa se potem svet še vedno spominja smrti enega človeka pred 2000 leti, kot da bi se zgodila včeraj. "Zdi se, da je Jezusova smrt za vedno spremenila podobo smrti in vsakemu posamezniku dala nov pomen smrti," je dejal.

Na veliki petek se kristjani spominjajo dneva, ko je Jezus po svetopisemskih zapisih trpel in umrl na križu, hkrati pa je to edini dan v letu, ko v katoliški cerkvi nimajo maše oziroma imajo le bogoslužje. V Cerkvi na ta dan velja strogi post.

Papež Frančišek je po 21. uri z verniki z vsega sveta v rimskem Koloseju tradicionalno molil križev pot. Slovesnosti se je ob okrepljenih varnostnih ukrepih udeležilo več deset tisoč vernikov. Križev pot so spremljale tudi protiteroristične enote in specialne policijske enote. Za varnost v Rimu sicer v času velikonočnih praznikov skrbi več tisoč vojakov.

Ob prihodu v Kolosej so papeža pozdravili številni veljaki, med drugim rimska županja Virginia Raggi, s katero je papež spregovoril nekaj besed, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Križ so čez 14 postaj Križevega pota nocoj nosili številni duhovniki, verniki ter družine iz različnih držav. Na prvi postaji je križ nosil rimski kardinal vikar Agostino Vallini, za njim pa so križ nosili še rimljanska družina, invalid na vozičku z njegovimi asistenti, pa tudi dve študentki iz Italije in Poljske ter posamezniki iz Indije, Burkine Faso, Demokratične republike Kongo, Egipta, Portugalske in Kolumbije, Francije, Kitajske, Izraela ter Argentine držav, ki jih bo papež obiskal v prihodnjih tednih, poroča Ansa.

Papež se je v svojem nagovoru ob zaključku križevega pota spomnil "opustošenja, rušenja, brodolomov in prelivanja krvi" v današnjem času. "Tebi se tudi letos obračamo z očmi, povešenimi od sramote, in srcem, polnim upanja. Sramote zaradi vsega opustošenja, rušenja in brodolomov, ki so postali nekaj vsakdanjega v življenju. Sramote, da se vsak dan preliva nedolžna kri, kri otrok, žena, migrantov, preganjanjih zaradi barve kože, narodnosti ali vere vate. Sramote, ker smo te kot Jud ali Peter prepogosto zatajili, izdali in pustili umreti. Sramota zaradi našega pobega pred krivicami, ker smo premočni v obrambi svojih lastnih interesov, ne pa v zaščiti bližnjih. Sramote zaradi naših hitrih korakov, ko je treba narediti nekaj slabega, in negibnosti, ko je treba narediti nekaj dobrega.

Križev pot je najdaljša velikonočna liturgija in traja skorajda tri ure. Velja za najbolj čustveno liturgijo velikega tedna. Naslednji vrhunec bo papeževa nedeljska velikonočna maša na Petrovem trgu ter velikonočno voščilo mestu in svetu (urbi et orbi).