Revija Reporter
Slovenija

Kriminalisti na domu Aleksandre Pivec: preiskava afere SRIPT

Reporter, STA
11 583

18. feb. 2021 9:51 Osveženo: 21:03 / 18. 2. 2021

Deli na:

Aleksandra Pivec

Bobo

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) izvajajo še štiri od 29 danes začetih hišnih preiskav suma kaznivih dejanj goljufije na škodo EU in zlorabe položaja pri projektu Sript. V. d. direktorice NPU Petra Grah Lazar je v izjavi za medije dejala, da so kriminalisti pod drobnogled vzeli tudi avtorska dela izvajalcev pri projektu.

V središču preiskav, ki se nanašajo na projekt Strateškega razvojnega inovacijskega partnerstva Turizem (Sript), je sum storitve kaznivega dejanja goljufije na škodo EU in zlorabe položaja ter protipravna premoženjska korist, nastala s storitvijo teh dejanj, ki po ocenah NPU presega 100.000 evrov.

"Sumimo, da je nekdanja odgovorna oseba gospodarske družbe iz Ljubljane storila kaznivi dejanji, in to tako, da je družbi ter nekaterim strokovnjakom pridobila finančna sredstva na javnem razpisu pristojnega ministrstva za subvencioniranje projekta s področja razvoja turizma," je pojasnila Grah Lazarjeva.

Sočasno je odgovorna oseba po njenih besedah vedela, da formalni razpisni pogoji niso izpolnjeni ter je predložila lažne podatke in listine. Dodala je, da je 13 zunanjih strokovnjakov oz. izvajalcev osumljenih pomoči pri storitvi kaznivih dejanj, saj naj bi sklenili avtorske pogodbe, pri tem pa niso opravili vsega avtorskega dela, dogovorjenega s pogodbo. O podrobnostih projekta sicer zaradi interesa preiskave Grah Lazarjeva danes ni mogla govoriti.

Potrdila pa je, da so preiskovalci zaradi epidemije covida-19 zamaknili izvajanje hišnih preiskav. "Dejansko smo jih nameravali izvesti nekoliko prej, vendar jih zaradi epidemije ter varovanja zdravja osumljenih oseb in preiskovalcev nismo," je pojasnila.

Kriminalisti so danes obiskali tudi nekdanjo kmetijsko ministrico in predsednico stranke DeSUS Aleksandro Pivec. "Zjutraj so se na mojem domu oglasili predstavniki pristojnih organov, ki izvajajo preiskavo v povezavi s primerom Sript," je v izjavi za medije danes zapisala Pivčeva. "Le končana strokovna in neodvisna preiskava bo dokončno potrdila, da v primeru Sript nisem storila nič nezakonitega," je dodala ob tem.

Da so jih danes obiskali kriminalisti, so po poročanju Radia Slovenija danes potrdili tudi v Turistično gostinski zbornici Slovenije, kjer so dodali, da si želijo, da se zadeve čim prej razčistijo.

Ministrstvo za gospodarstvo je sum kaznivih dejanj ljubljanskemu okrožnemu tožilstvu naznanilo jeseni 2019. Po neuradnih informacijah portala Necenzurirano je ovadbo vložilo proti nekdanji direktorici Turistične gostinske zbornice Slovenije Klavdiji Perger, dekanu brežiške fakultete za turizem Boštjanu Brumnu in predavateljici na portoroški Turistici Maji Uran Maravič.

Pivčeva je v okviru projekta Sript dobila 35.000 evrov bruto plačila, revizorji pa so ji očitali, da iz njenih poročil ni razvidna količina dela in so na neki točki celo podvomili v njeno avtorsko delo.

NPU je v sodelovanju s kriminalisti iz ljubljanske in koprske policijske uprave danes začela 29 hišnih preiskav na območju policijskih uprav Ljubljana, Maribor, Celje, Koper in Nova Gorica. Osumljenih je 14 fizičnih oseb in ena pravna oseba, pri čemer nobena oseba ni pridržana. Kot so za STA zvečer pojasnili na Generalni policijski upravi, trenutno potekajo še štiri hišne preiskave.

V preiskave so vključili 78 preiskovalcev in kriminalistov. Za omenjena kazniva dejanja je zagrožena kazen zapora od enega do osmih let, predkazenski postopek pa usmerja specializirano državno tožilstvo.