Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kriminalisti preiskujejo, ali so v UKC Ljubljana prirejali razpise

Deli na:
Kriminalisti preiskujejo, ali so v UKC Ljubljana prirejali razpise

UKC Ljubljana - Foto: Bobo

Vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je policiji naznanilo sume nepravilnosti pri najmanj dveh razpisih na področju informacijske tehnologije. Posamezniki iz notranjih služb UKC naj bi ju namreč pripravili tako, da bi posel dobil vnaprej izbrani ponudnik, poroča spletni portal Siol.net.

V UKC Ljubljana so za Siol.net potrdili, da so Nacionalni preiskovalni urad (NPU) obvestili o sumu protipravnega ravnanja pri pripravi dokumentacije za razpise za nabavo informacijske tehnologije (IT). Koliko razpisov in katere so naznanili, v UKC niso razkrili zaradi interesa preiskave. A po informacijah omenjenega spletnega portala gre za najmanj dva razpisa.

"Po proučitvi omenjene prijave je NPU ocenil, da iz vsebine prijave niso podani razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, za katerega se storilec preganja po uradni dolžnosti. Navedbe in domnevne nepravilnosti je treba še dodatno preveriti in pridobiti dokumentacijo," so za portal potrdili na policiji. NPU je zadevo v reševanje odstopil ljubljanski policijski upravi.

Merila v razpisih naj bi tako ustrezala vnaprej izbranemu ponudniku, to naj bi bilo podjetje Unistar LC, ki je eden od najpomembnejših dobaviteljev IT opreme v UKC. V zadnjih desetih letih je namreč s to institucijo opravil za več kot deset milijonov evrov poslov.

V podjetju Unistar so za portal navedli, da so podjetje s 30-letno in združujejo strokovnjake na več področjih informatike. Imajo skoraj 20 milijonov letnega prometa in zmerni dobiček, ki zagotavlja dolgoročno poslovanje. Podjetje si zagotavlja del prihodkov tudi iz naslova javnih naročil.



"Glede na to, da smo na omenjenem segmentu relativno uspešni, se konkurenca trudi, da bi nas diskvalificirala tudi z nekaterimi nelegitimnimi prijemi, čeprav je teh očitkov, glede na obseg javnih naročil, pri katerih smo uspešni, neznatno malo. Hkrati pa imajo vsa konkurenčna podjetja možnost prerekanja v procesu postopka in oddaje javnega naročila in pravnih postopkov v okviru zakona, če nas že ne morejo premagati po strokovni ali cenovni plati," so dodali.

Pri enem od poslov, ki naj bi ga preiskovali kriminalisti, naj bi UKC naročil nekakšno osrednje IT-vozlišče v UKC, ki bi združevalo baze znanja in različnih zahtevkov za dostop do zdravstvenih storitev. Omogočalo bi tudi celovitejši pregled nad IT sistemi v UKC in po potrebi zagotavljalo njihovo učinkovito nadgradnjo. Gre za posel, vreden okrog 1,3 milijona evrov.

A več morebitnih ponudnikov je že ob objavi razpisa, ki se je iztekel sredi aprila, posumilo, da je ta pisan na kožo podjetju Unistar LC, kar da so tudi opozorili morebitni ponudniki na portalu javnih naročil. Od ponudnikov je namreč UKC zahteval, da imajo vsi tehniki, ki bi sodelovali v projektu za UKC, opravljen poseben certifikat za sistem IT infrastrukturne knjižnice. Tega na tečajih kot edini v Sloveniji ponuja prav Unistar. Pozneje so v UKC med razpisom prvotni pogoj popravili. Na omenjenem portalu je eden od ponudnikov celo odkrito namigoval, da so v UKC razpis pripravljali v sodelovanju z Unistarjem.

Te sume so v UKC preverili z notranjo revizijo, ugotovitve pa so poslali NPU, še poroča Siol.net.