Revija Reporter
Slovenija

Svet UKC Ljubljana jutri ne bo razpravljal o odgovornosti Kopača in Pfeiferjeve

STA

7. avg. 2017 15:55 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Andraž Kopač in Marija Pfeifer

Bobo

Seje sveta UKC Ljubljana, ki je bila predvidena za torek, na njej pa naj bi odločali o odgovornosti vodstva zavoda za dogajanje na otroški kardiologiji, ne bo, so za STA potrdili v UKC.

Kdaj bo, še ni jasno, neuradno šele septembra. Vmes se izteče mandat strokovnemu direktorju pediatrične klinike Rajku Kendi, ki ga vodstvo UKC želi razrešiti.

Z razpravo o odgovornosti generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Andraža Kopača in strokovne direktorice Marije Pfeifer oz. o njuni razrešitvi zaradi stanja na področju otroške kardiologije je svet UKC Ljubljana začel že sredi junija, a je niso končali, saj so želeli dodatne informacije. Znova so se sestali 12. julija, a tudi takrat razprave niso končali in nadaljevanje napovedali za 8. avgust.

A na UKC Ljubljana so pojasnili, da seje v torek ne bo. Iz UKC so posredovali pisno pojasnilo predsednika sveta UKC Ljubljana Tomaža Glažarja, da bodo na osnovi dogovora z večino članov sveta sklicali prvo naslednjo sejo ob obravnavi polletnega poročila. Na tej seji bodo do konca obravnavali tudi razmere na otroški kardiologiji in pediatrični kliniki. Kdaj bo seja, pa niso navedli.

Preložitev seje bo med drugim omogočila tudi to, da se bo strokovni direktor pediatrične klinike Kenda še pred morebitno razrešitvijo zaključil svoj mandat. Vodstvo UKC Ljubljana ga je namreč želelo razrešiti zaradi očitkov o objektivni odgovornosti za stanje na otroški kardiologiji, kar naj bi se med drugim odrazilo v smrti 14-letnega dečka septembra lani.

A je generalni direktor Kopač po seji 12. junija dejal, da Kende do naslednje seje sveta še ne bo razrešil, saj da je prav, da najprej sliši mnenje sveta UKC Ljubljana glede tega.

Kenda je za STA pojasnil, da se mu mandat strokovnega direktorja izteče 31. avgusta, pogoje za upokojitev pa izpolni 30. oktobra. Po njegovih trditvah še ne ve, ali bo šel v pokoj ali pa bo ostal v službi še eno leto in dokončal "določene zadeve". "V normalnih pogojih bi bilo logično, da bi kot v. d. direktorja vodil kliniko še nekaj časa, saj se nihče ni prijavil na razpis za to mesto. Ampak tega seveda vodstvo ne bo storilo," je komentiral.

Pojasnil je še, da se za položaj strokovnega direktorja ni vnovič prijavil, ker ne želi tega dela opravljati polna štiri leta. Bi pa bil pripravljen na tem mestu ostati še kakšno leto oz. do nastopa mandata novega strokovnega direktorja.

Kenda pravi, da ne ve, zakaj je bila seja sveta zavoda odpovedana in kdaj se bodo svetniki ponovno srečali. "Je pa res, da se je od te seje veliko pričakovalo. Predvsem da bosta razrešena Kopač in Pfeiferjeva. Če te seje ne bo, ju tudi ne morejo razrešiti. Ne gre za to, da se rešuje vojaka Kendo, ampak bolj, da se rešuje oficirja Kopača in Pfeiferjevo," je še dodal.

Svet UKC Ljubljana je k razpravi o odgovornosti vodstva zavoda za stanje na otroški kardiologiji pozvala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, ki je Kopača in Pfeiferjevo zaradi tega tudi pozvala k odstopu. Slednja se za odstop nista odločila, saj po njunem mnenju ni utemeljen, strokovna direktorica pa je ocenila, da ministrica s tem pozivom ščiti Kendo.

Za poziv se je Kolar Celarčeva odločila po tem, ko so v juniju v javnost prišle razhajajoče informacije o domnevnih napakah pri diagnozah oz. zdravljenju kardioloških bolnikov na pediatriji. Strokovna direktorica UKC Ljubljana Pfeiferjeva je z očitkom o 22 napačnih diagnozah obremenila otroškega kardiologa Uroša Mazićua. Kenda pa je kmalu za tem razkril navedbe mlade zdravnice na račun donedavnega vodje službe za kardiologijo Tomaža Podnarja, češ da je storil napake pri zdravljenju 20 bolnikov.

Podnar je sredi julija odstopil z mesta vodje, ker da UKC Ljubljana še vedno ni podpisal pogodbe s tujim kardioloških centrom ter tako uredil otroški kardiokirurški program. Kolar Celarčevo je tudi zaradi stanja na otroški kardiologiji doletela nova interpelacija.