nova zemlja Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

1715284723-172a1604-1715284697347 Necenzurirano

SD želeli rubiti vilo na Levstikovi. Han: ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Olga: Miha si je dovolil to, česar si ne bi smel ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

KPK: SLS zahteva zaostritev zakonodaje, ki jo je pred leti sama zmehčala

Deli na:
KPK: SLS zahteva zaostritev zakonodaje, ki jo je pred leti sama zmehčala

Foto: Bobo

Prav poslanci SLS so bili tisti, ki so začeli postopek mehčanja protikorupcijske zakonodaje, ki je uzakonil to, kar se dogaja danes, so v Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) zapisali v odzivu na poziv k spremembi zakonodaje. KPK bo sicer uvedla postopek preverjanja dodelitve sredstev družbi v lasti gospodarskega ministra Stanka Stepišnika.

SLS je v torek pozvala KPK k nepristranski preučitvi dodelitvi sredstev družbi Emo Orodjarna, ki je v solastništvu Stepišnika, z vidika protikorupcijske zakonodaje. Če bo KPK ugotovila, da Stepišnik v primeru dodelitve javnih sredstev ni ravnal koruptivno, pa mora KPK po mnenju SLS predlagati spremembo zakonodaje.

V KPK pa danes odgovarjajo, da družba, povezana z gospodarskim ministrom, če bi veljala prejšnja različica zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ne bi smela prejeti sredstev ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, saj je bilo po takrat veljavnem členu zakona absolutno prepovedano vsakršno poslovanje med organom in funkcionarjevim podjetjem.

Vendar pa je bil omenjeni zakon spremenjen aprila 2011, pri čemer je predlog za spremembo zakona najprej vložila skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim Jakobom Presečnikom (SLS), ki je v predlogu izpostavila prestrogo ureditev omejitev poslovanja, so poudarili v KPK.



"Do omilitve 35. člena zakona o integriteti in preprečevanju korupcije je torej prišlo na podlagi angažiranja poslancev SLS, ki so se jim pridružili tudi številni drugi poslanci, zato preseneča, da sedaj ista stranka poziva k ponovni zaostritvi zakonske ureditve - kar komisija sicer podpira," so zapisali.

Komisija bo sicer v konkretnem primeru, kot je napovedala že pred dnevi, uvedla postopek preverbe obstoja nasprotja interesov pri opravljanju javnih nalog ministra Stepišnika v povezavi z dodelitvijo razvojnih sredstev podjetju, s katerim je minister povezan.

Med podjetji, ki so uspešno kandidirala za sofinanciranje prek javnega razpisa za spodbujanje tehnološko razvojnih projektov v letih 2013 in 2014, je namreč tudi Emo Orodjarna, ki je v solastništvu ministra Stepišnika. Družba bo v dveh letih prejela skupno 348.500 evrov, minister pa se je sicer izločil iz odločanja o dodelitvi sredstev.