Primož Forte in Tina Gunzek Dobra karma

Spoznajte življenjsko ljubezen Gušta iz Ene ...

neda ukraden Svet24.si

Neda Ukraden ne želi na skrivaj peti za le 30 ...

aleksandra pivec1 Reporter.si

Tajni načrt Aleksandre Pivec: ustanovila naj bi ...

potrč marko Svet24.si

Bodo Marka Potrča zaradi objav tožili celo v ...

DiTjlBYXkAEGfrn Necenzurirano

Orbanov ključni operativec zaprl račun v ...

tanja-žagar, pecivo Odkrito.si

Je Tanja Žagar obupala?

miša-molk Njena.si

Miša Molk razgalila grenka čustva

Slovenija

KPK pri darilih, ki jih je kot minister prejel Dejan Židan, ni zaznala kršitev

Deli na:
KPK pri darilih, ki jih je kot minister prejel Dejan Židan, ni zaznala kršitev

Dejan Židan - Foto: Bobo

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) ni zaznala kršitev pri sprejemanju in poročanju o prejetih darilih tedanjega kmetijskega ministra Dejana Židana na odprtju prve vinske banke na Krasu januarja 2018. Postopek, ki ga je začela julija na lastno pobudo na podlagi navedb v medijih, je zato ustavila, so sporočili iz KPK.

Ker področje sprejemanja in poročanja daril za funkcionarje ureja zakon o integriteti in preprečevanju korupcije, je komisija v postopku preverila okoliščine dogodka ter pridobila podatke in pojasnila podjetja Vinakras in kmetijskega ministrstva ter vpogledala v javne evidence in evidence komisije.

"Komisija na podlagi pridobljenih podatkov in dokazil ni potrdila kršitev zakona, saj je ugotovila, da je bilo darilo - ključ vinskega sefa - takratnemu ministru za kmetijstvo dano kot simbolično dejanje in ni zagotavljalo dejanskega dostopa do vinskega sefa. Vrednost prejetega ključa pa je bila po oceni ministrstva tudi nižja od 25 evrov, nad katero so ministrstva in drugi državni organi dolžni darila vpisovati na seznam, ki ga posredujejo komisiji," so pojasnili.


V okviru istega postopka je komisija preverjala tudi sume nepravilnosti pri prejemanju daril takratnih županov občin Komen in Sežana ter tudi v teh primerih ni zaznala kršitev zakona.

Ob obravnavah konkretnih primerov sumov kršitev bo komisija zaznane dileme na področju sprejemanja daril naslovila z načelnim mnenjem, ki je v pripravi, in v sodelovanju s pristojnim ministrstvom tudi v novem pravilniku, ki bo določal omejitve in dolžnosti uradnih oseb v zvezi s sprejemanjem daril. V skladu z določbami novele zakona o integriteti in preprečevanju korupcije ga bo treba sprejeti v prihodnjih mesecih, so še pojasnili.

Ob izbruhu afere kmetijske ministrice Aleksandre Pivec se je v začetku julija oglasil direktor podjetja Vinakras Marjan Colja in povedal, da so v njegovem podjetju poleg Pivčeve v preteklosti gostili tudi Židana in nekdanjega predsednika republike Danila Türka. KPK je na podlagi teh navedb nato na lastno pobudo uvedla predhodni preizkus morebitnega suma kršitev pri sprejemanju in poročanju o prejetih darilih.

Loading...