Natalija Gorščak Svet24.si

Generalni direktor hoče razrešiti direktorico ...

Sestrško jezero Svet24.si

Kako dolgo bo Sestrško jezero še lahko ...

Esther Digley Svet24.si

Pogrešana je bila od lanskega novembra. Našli so...

borut pahor-pl1 Reporter.si

Bodo redne volitve že aprila? Pahor lahko pohiti ...

20161021-00734717 Necenzurirano

Janševi na veliko zaposlujejo v Sovi in višajo ...

Mary Ashford Barbara Forrest mysteriesunsolved Odkrito.si

Srhljiva podobnost nepojasnjenih umorov - z ...

Gregor Čeglaj Njena.si

Gregor Čeglaj v ZDA rad obišče brata dvojčka

Slovenija

Afera dopust: Aleksandra Pivec izgubila pritožbo zoper ugotovitve KPK

Deli na:
Afera dopust: Aleksandra Pivec izgubila pritožbo zoper ugotovitve KPK

Nekdanja kmetijska ministrica Aleksandra Pivec z županom Izole Danilom Markočičem. - Foto: Bobo

Ugotovitve Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) v postopku zoper nekdanjo kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec glede nastanitve v Izoli in na Krasu v letih 2019 in 2020 so pravnomočne. Upravno sodišče je namreč zavrnilo tožbeni zahtevek Pivčeve, so sporočili iz KPK.

KPK je lani uvedla preiskavo zoper Pivčevo in izolskega župana Danila Markočiča. Pri takratni predsednici DeSUS in ministrici je preiskovala dogodke v Izoli in na Krasu v letih 2019 in 2020, in sicer sume kršitev etike in integritete javnega sektorja ter sume kršitev prepovedi oziroma omejitev sprejemanja daril.

Komisija zaradi sprememb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki so začele veljati 17. novembra lani in so spremenile pogoje za javno objavo njenih ugotovitev, do dokončnega razpleta zadeve ni smela objaviti ugotovitev o konkretnem primeru, niti ne smela razkrivati dejanskega stanja, ki ga je ugotovila v postopku in je zapisano v ugotovitvah.Sodbo upravnega sodišča je KPK prejela prejšnji teden in jo skupaj z ugotovitvami objavila na spletnih straneh. Sodba, kot so zapisali pri KPK, v celoti potrjuje pravilnost postopka, ki ga je KPK vodila v zvezi s Pivčevo, kot tudi pravilnost ugotovitev KPK glede kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije tako glede kršitve integritete kot glede kršitev določb v zvezi s prepovedjo in omejitvami pri sprejemanju daril v javnem sektorju.

Sodišče je ugotovilo, da je KPK pravilno zapolnila pojem integritete in ugotovila ravnanje v nasprotju z integriteto, ki pomeni pričakovano delovanje in odgovornost javnih funkcionarjev in uslužbencev pri izvrševanju javne oblasti, funkcije, pooblastila ali druge pristojnosti za odločanje. Prav tako je pritrdilo odločitvi KPK, da je podana kršitev prepovedi in omejitev sprejemanja daril s tem, ko je obravnavana oseba sprejela korist za svoja družinska člana v obliki plačila hotelskih nočitev, so zapisali v sporočilu za javnost.

Loading...