Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Bizarna Putinova propaganda: mladi Rusi v Ukrajini umirajo za novi avtomobil lada

Deli na:
Bizarna Putinova propaganda: mladi Rusi v Ukrajini umirajo za novi avtomobil lada

Bizarni propagandni prispevek o tem, kako Kremelj pomaga družinam v Ukrajini preminulih ruskih vojakov. - Foto: Youtube/Posnetek zaslona

Ruske oblasti se že od začetka invazije na Ukrajino trudijo z različnimi propagandnimi prijemi upravičiti svoja dejanja pred rusko javnostjo. Ruska televizija je v ta namen predvajala tudi intervju z užaloščenima staršema, ki sta s t. i. »krstnim denarjem«, ki sta ga dobila po smrti sina tankista, ponosno kupila nov avtomobil lada.

Potem ko je Vladimir Putin odredil delno vojaško mobilizacijo, so se v ruskih državnih medijih pojavili propagandni prispevki v katerih je delna mobilizacija predstavljena kot korak k deeskalaciji, ukrep, potreben za diplomatski dialog in preprečevanje jedrske katastrofe ali vojne na ruskem ozemlju.

Najbolj bizaren primer ruske propagande v medijih pa je prispevek, objavljen že letos poleti, na kanalu Russia-1 v katerem je smrt mladega tankovskega poveljnika Alekseja Malova predstavljena kot »finančna ugodnost«, saj si je njegova družina po njegovi smrti lahko privoščila nakup »popolnoma novega avtomobila lada«. Prispevek je bil del propagandnega paketa o tem, kako Kremelj pomaga družinam v Ukrajini preminulih vojakov.

Oblasti intenzivno delajo tudi na tem, da bi okrepile rusko narodno zavest, tako so tudi v šole uvedle nov režim, po katerem morajo učenci vsak ponedeljek zjutraj prisostvovati dvigovanju ruske zastave in petju ruske himne. Tudi tovrstni posnetki so zaokrožili po socialni omrežjih.

Foto: TikTok/Posnetek zaslona - Dvigovanje zastave in petje himne v ruskih šolah.