profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kosmatinec na jedilniku: kdo je pojedel slovenske medvede?

Deli na:
Kosmatinec na jedilniku: kdo je pojedel slovenske medvede?

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Odstrel 230 medvedov še naprej ostaja vroča okoljska in, kot se zdi, predvsem politična tema. Najprej je minister za okolje lovcem izdal dovoljenja za odstrel teh velikih zveri, potem pa se je vmešal predsednik vlade Robert Golob in zamrznil odlok. Čez nekaj dni so poslanci na seji v parlamentu obsodili politizacijo tega vprašanja in poseganje v odločitev stroke, zato je odlok o odstrelu postal spet veljaven. Od aprilske polne lune pa do začetka tega meseca so tako lovci v Sloveniji usmrtili več kot polovico načrtovanih odstrelov medvedov za letos, v povprečju jih je padlo devet na dan.

Eno so krzno ali glava, ki so priljubljene lovske trofeje - kaj pa se zgodi z mesom uplenjenega medveda?

Koliko stane kilogram medvedjega mesa in kje ga konča večina: koliko ga izvozijo v tujin in koliko ga pristane na mizah slovenskih gostiln.

Kakšen okus ima medvedje meso in na kaj je treba paziti pri pripravi.

Katere slovenske gostilne medvedje meso ponujajo kot specialiteto in kakšne so medvedje šape, ki veljajo za posebno poslastico.

Koliko za odstrel slovenskega medveda plačajo »lovski turisti« in kakšno celo lahko dosežejo »trofejni« primerki.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24