Odstrel 230 medvedov še naprej ostaja vroča okoljska in, kot se zdi, predvsem politična tema. Najprej je minister za okolje lovcem izdal dovoljenja za odstrel teh velikih zveri, potem pa se je vmešal predsednik vlade Robert Golob in zamrznil odlok. Čez nekaj dni so poslanci na seji v parlamentu obsodili politizacijo tega vprašanja in poseganje v odločitev stroke, zato je odlok o odstrelu postal spet veljaven. Od aprilske polne lune pa do začetka tega meseca so tako lovci v Sloveniji usmrtili več kot polovico načrtovanih odstrelov medvedov za letos, v povprečju jih je padlo devet na dan.
Eno so krzno ali glava, ki so priljubljene lovske trofeje - kaj pa se zgodi z mesom uplenjenega medveda?
Koliko stane kilogram medvedjega mesa in kje ga konča večina: koliko ga izvozijo v tujin in koliko ga pristane na mizah slovenskih gostiln.
Kakšen okus ima medvedje meso in na kaj je treba paziti pri pripravi.
Katere slovenske gostilne medvedje meso ponujajo kot specialiteto in kakšne so medvedje šape, ki veljajo za posebno poslastico.
Koliko za odstrel slovenskega medveda plačajo »lovski turisti« in kakšno celo lahko dosežejo »trofejni« primerki.