Revija Reporter
Slovenija

Strokovnjak: Ljudje se moramo naučiti živeti z medvedom

Gašper Petovar
14 1.077

6. feb. 2022 20:00

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Medvedi pridejo v medije zgolj vsake toliko. Ko se kaj zgodi. Tudi zdaj pišemo o medvedih, ker je pred kratkim medved napadel lovca in ga poškodoval. Nihče se ne sprašuje, če je bil razlog za napad dejstvo, da je bil lovec v pogonu s psom in je medved sledil psu in zato napadel lovca, ker je pes pritekel do lovca in seveda za sabo potegnil največjo zver, ki lomasti po slovenskih gozdovih.

Nemara se zdijo medvedi kot tema iz kakega Cicibana a če se zadeve lotimo kot smo se je v novem Reporterju vidimo, da gre za resno temo, še posebej če zastavimo vprašanja enemu izmed največjih poznavalcev medvedov pri nas Ivanu Kosu, profesorju na biotehnični fakulteti, članu Strokovno znanstvenega sveta in član Upravnega odbora Lovske zveze Slovenije ter član strokovne delovne skupine za pripravo strategije upravljanja z velikimi zvermi pri Ministrstvu za okolje in prostor.

Povejmo, da ne gre za kakega salonskega človeka, ki bi spoznaval kosmatince le v predavalnici. Ivan Kos dejansko živi med medvedi, saj je doma v krajih kjer je koncentracija medvedov največja in jih kot pove srečuje kot kmet (goji drobnico), kot lovec in kot profesor. Je tudi pobudnik na znanstvenih metodah temelječega monitoringa medvedov, zato lahko pri nas lahko govorimo o konkretnem številu in ne zgolj pavšalni oceni.

V novem Reporterju preberite, če je sobivanje z medvedi sploh mogoče. Zakaj se populacija medvedov pri nas povečuje. Kaj je treba narediti za uspešno sobivanje z medvedi?

Kos nam odgovori na vprašanje, če se tudi sam boji medvedov in zakaj je strah pred medvedi prirojen.

V novi številki Reporterja pa izveste tudi zakaj imajo edino lovci odgovor glede uravnavanja števila medvedov in zakaj preseljevanje ni odgovor na zmanjševanje naraščajočega števila medvedov pri nas.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24