primer Trenta Svet24.si

Zaslišane prve priče, Janša pravi, da gre za ...

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

848456_280-yapi Necenzurirano

Na drugem tiru se zapleta: Turki v težavah, kaj ...

marta kos henri geaz emporium pl Reporter.si

Marta Kos s soprogom iz Švice že kupuje kostime ...

padec omrzel Ekipa

Jasno je, kakšno je zdravstveno stanje mladega ...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

acun ilicali Ekipa

Prvi mož Maribora se je še četrtič poročil, ...

Slovenija

Korupcija v zdravstvu: prva skupina obtoženih bo slišala sodbo

Deli na:
Korupcija v zdravstvu: prva skupina obtoženih bo slišala sodbo

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Senat Okrožnega sodišča v Ljubljani bo danes izrekel sodbo prvi skupini obtoženih korupcije v zdravstvu. Tožilstvo, ki jim očita nedovoljeno dajanje oz. sprejemanje daril, je za zdravnike ob zaporni in denarni kazni predlagalo še začasno prepoved opravljanja poklica. Obramba medtem ocenjuje, da tožilstvu ni uspelo dokazati očitanih kaznivih dejanj.

Začetek dogajanja v aferi korupcije v zdravstvu sega v leto 2013, ko so decembra kriminalisti opravili preiskave na skoraj 60 naslovih po vsej državi. Na njem je tožilec Iztok Krumpak vsem obtoženim ponudil, da bi v primeru priznanja krivde zanje zahteval nižjo kazen, česar pa ni storil nobeden od njih.

Sodnica Dejana Fekonja, ki predseduje sodnemu senatu, je zaradi velikega števila obtoženih sojenje sicer razdelila v več skupin. V prvo je bil obtoženih zdravnikov Vaneta Antoliča, Roka Vengusta, Sama Karla Fokterja in Roberta Janeza Cirmana ter nekdanjega komercialista v družbi Emporio Medical Darka Žafrana sprva uvrščen še upokojeni travmatolog v celjski bolnišnici Miodrag Vlaović, ki ga je zaradi zdravstvenih težav sodišče nato začasno izločilo iz postopka.



V središču te zgodbe se je sicer znašlo podjetje Emporio Medical, za katero tožilstvo meni, da je dajalo darila zdravnikom, ti pa naj bi za protiuslugo še naprej naročali medicinski material pri določenem dobavitelju. Njegova nekdanja direktorica in solastnica Urška Jurkovič je bila krovna priča tožilstva, obramba pa se je med sojenjem večkrat obregnila v njeno verodostojnost. Kritični so bili tudi do njenega zaslišanja, ki je potekalo na daljavo prek videokonference in brez prisotnosti uradne osebe. Obramba ocenjuje, da obtoženim ni mogoče utemeljeno očitati nobenega kaznivega dejanja in sodišču predlagali, da izreče oprostilno sodbo.

Tožilec pa je v zaključnih besedah ocenil, da so bila v sojenju obtoženim onkraj razumnega dvoma dokazana očitana kazniva dejanja. Poudaril je, da korupcijska dejanja predstavljajo eno največjih nevarnosti za normalno delovanje družbe. Za obtožene poleg nekaznovanosti ne vidi nobene olajševalne okoliščine, prepoznal pa je več oteževalnih, med drugim vztrajnost pri dolgoletnem izvrševanju kaznivega dejanja.