Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ameriškim demokratom se obeta hud poraz: volivci jezni na Obamo, še bolj pa na kongres

Deli na:
Ameriškim demokratom se obeta hud poraz: volivci jezni na Obamo, še bolj pa na kongres

Foto: Reuters

Anketa CNN ugotavlja, da je kar 70 odstotkov Američanov pred kongresnimi volitvami prihodnji teden jeznih na smer, v katero gre njihova država, delu predsednika Baracka Obame pa jih nasprotuje 53 odstotkov. Še ena slaba novica za demokrate in njihove upe na ohranitev večine v senatu je, da so republikanski volivci bolj navdušeni za oddajo glasu.

Volitve sredi predsedniškega mandata ponavadi zaznamuje nizka udeležba, kar vedno pomaga republikancem, med katerimi jih je glede na anketo CNN 36 odstotkov navdušenih za udeležbo. Demokratov je takih le 26 odstotkov. Obama demokratskim kandidatom ne more pomagati, ker je v državah, kjer se bo odločalo o senatni večini, izjemno nepriljubljen. Edina dobra novica za demokrate je morda to, da so volivci še bolj kot na Obamo jezni na kongres. Delo njihovih izvoljenih poslancev podpiral le 13 odstotkov Američanov, nasprotuje pa mu 85 odstotkov.

Demokrati imajo z dvema neodvisnima senatorjema, ki glasujeta z njimi, trenutno v senatu 55 sedežev, republikanci pa 45. Slednji jim morajo za prevzem večine odvzeti šest sedežev, odločilni dvoboji pa potekajo v sedmih zveznih državah. Med njimi je Iowa, kjer se za sedež demokrata slovenskega rodu Toma Harkina borita republikanska državna senatorka Joni Ernst in demokratski zvezni kongresnik Bruce Braley.

V anketah vodi republikanka, ki velja za pripadnico gibanja čajanke in to predvsem zaradi oglasa, ki jo je stal le 9000 dolarjev. V njem se hvali, da je izurjena v kastraciji prašičev in bo svoje veščine znala s pridom uporabljati v Washingtonu. Pretirani proračunski porabi v ZDA pravijo "svinjina" in senatorkina vešča besedna igra ji je prinesla podporo, ki je zaradi njenih stališč o vseh pomembnih vprašanjih ne bi smela dobiti.

Pomaga ji tudi Braley sam, ki je povedal, da bi v primeru republikanske večine položaj predsednika odbora za pravosodje dobil republikanski senator iz Iowe Chuck Grassley, ki je "navaden kmet brez pravniške izobrazbe". V kmetijski državi, kot je Iowa, izraza kmet pač ne bi smel uporabljati v negativnem smislu.

Potem pa je tu še Harkin, ki ga obtožujejo, da je stiskaški. Braley potrebuje denar za kampanjo, Harkin pa ima iz prejšnjih kampanj še 2,4 milijona dolarjev. Senatno demokratsko vodstvo pritiska na Harkina, naj denar nameni Braleyju, vendar pa želi senator denar nameniti univerzi Drake v Des Moinesu, kjer bo imel svojo neke vrste senatno knjižnico, kot jih imajo na primer nekdanji predsedniki ZDA. Tam je inštitut, ki nosi Harkinovo ime.

Poleg Iowe bodo oči senatorjev in analitikov prihodnji torek usmerjene v Kansas, Severno Karolino, Kentucky, Kolorado, New Hampshire in Georgio. Preostale tekme za tretjino senatnih sedežev so že vnaprej odločene. Američani bodo volili tudi predstavniški dom zveznega kongresa, kjer ni dvoma, da bodo republikanci ostali v večini, potekale pa bodo tudi volitve na državnih in lokalnih ravneh, na primer za guvernerje, župane, državne kongrese in podobno.