Revija Reporter
Slovenija

Koprski župan Bržan Maleniću ne zaupa več; Malenić toži zaradi "strašnega pritiska"

STA

20. nov. 2019 6:00

Deli na:

Aleš Bržan

Bobo

Koprski župan Aleš Bržan je včeraj v izjavi za medije povedal, da direktor koprskega stanovanjskega sklada Goran Malenić ne uživa več njegovega zaupanja. Odločitev o sprožitvi postopka za razrešitev Malenića, ki so ga prejšnji teden ujeli pijanega za volanom, pa Bržan prepušča nadzornemu svetu stanovanjskega sklada.

Direktorja Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Koper Gorana Malenića so po poročanju Primorskih novic v četrtek ponoči ustavili policisti in mu odvzeli vozniško dovoljenje, ker je preveč spil. Malenić je dejanje sicer obžaloval, Bržan pa je že za Primorske novice neposredno po dogodku tovrstno ravnanje označil za nesprejemljivo ter izrazil pričakovanje, da bo Malenić ponudil svoj odstop.

Včeraj pa je spletni portal Požareport objavil še videoposnetek, iz katerega naj bi bilo razvidno, da Malenič "na delovni mizi sredi pisarne na sedežu stanovanjskega sklada vidno pijan pleše in pije".

Bržan je v izjavi za medije pojasnil, da je o tem, da je Malenić vozil pijan, izvedel v petek od medijev, nakar je tudi sam poklical direktorja stanovanjskega sklada in ta mu je potrdil, da je vozil v vinjenem stanju in "napihal".

Kot je poudaril župan, Malenić ne uživa več njegovega zaupanja, je pa ob tem prepustil nadzornemu svetu stanovanjskega sklada, da odloči, ali je Malenić še primeren za vodenje in upravljanja sklada. Sam bo odločitev nadzornikov spoštoval in po potrebi točko o razrešitvi Malenića nato uvrstil na dnevni red občinskega sveta.

Prva nadzornica sklada Mojca Hilj Trivič je za STA pojasnila, da zaupanje nadzornikov v direktorja ne more biti vezano na zadnje dogajanje. "Bolj nas skrbi delovanje sklada," je poudarila in dodala, da se bodo člani nadzornega sveta sicer sestali v zvezi z ravnanjem Malenića in ga tudi pozvali, da se opredeli do županovega poziva.

Med koncem tedna je županov svetovalec Robert Šuc sicer obvestil župana, da se bo sestal z Malenićem o tem, ali namerava odstopiti. Dogovorjeno je bilo, da bo Malenić do ponedeljka dopoldne sporočil svojo odločitev, vendar se nato ni javil na telefon, Bržan pa je, kot je navedel, šele iz medijev izvedel, da Malenić ne namerava odstopiti ter da se je Maleniću zdel pogovor s Šucem sporen. Bržan sicer glede na Malenićevo ravnanje v zadnjih dneh in na omenjeni videoposnetek njegovih besed ne jemlje preveč resno, se pa strinja, da je treba stvari razčistiti.

Morebitnih groženj, ki naj bi jih bil Malenić deležen s strani Šuca, če ne bi prostovoljno odstopil, Bržan ni komentiral. Če pa bi se izkazalo, da je kdo ravnal narobe, je dodal župan, "je prav, da ima tudi to njegovo ravnanje posledice. Ne more pa to vplivati na tista dejstva, ki so se izkazala glede gospoda Malenića".

Bržan je tudi zanikal, da naj bi že pred časom Maleniću ponudil v podpis odstopno izjavo, sta se pa zato že pogovarjala o možnosti odstopa. Kot razlog je župan navedel, da "se v zadnjih letih ni zgodilo nič na področju stanovanjskega sklada, kar bi se lahko štelo kot dobro ravnanje direktorja". Prav tako je nadzorni svet po njegovih besedah sam ugotavljal več morebitnih nepravilnosti in Malenića že pred časom pozval k njihovi razjasnitvi.

Koprski občinski svet že na septembrski seji ni potrdil poročila stanovanjskega sklada za leto 2018 in ni sprejel predloga rebalansa finančnega načrta za letos. Predsednica nadzornega sveta sklada Mojca Hilj Trivič je ob robu takratne seje poudarila, da niso imeli jasne finančne konstrukcije za najpomembnejši projekt gradnje stanovanj na območju Nad Dolinsko. Malenić pa je omenil "strašen pritisk", ki naj bi se vršil vse od julija.