favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Koprčanom subvencije zaradi vpliva Luke Koper

Deli na:
Koprčanom subvencije zaradi vpliva Luke Koper

Luka Koper - Foto: STA

Mestna občina Koper je danes objavila javni razpis za dodelitev nepovratnih sredstev za izvajanje omilitvenih ukrepov z namenom zmanjšanja vplivov emisij iz pristaniške dejavnosti za leto 2020. Subvencije so namenjene stanovalcem Kopra za ukrepe, kot so zamenjava oken in fasade ali vgradnja prezračevalne naprave.

Kot so sporočili iz občine, so do subvencije upravičeni lastniki stanovanjskih stavb, ki se nahajajo znotraj treh vplivnih območij. Najožje območje obsega pas od pristanišča do Cankarjeve in Kidričeve ulice, ožje območje pas do ceste Zore Perello Godina in Ferrarske ulice, pas širšega vplivnega območja pa se zaključi vzporedno s hitro cesto Koper-Izola.

Upravičenci lahko pridobijo subvencijo v višini do 50 odstotkov upravičenih stroškov naložbe. Izjema so socialno šibki občani, ki bodo upravičeni do finančne spodbude v obsegu 100 odstotkov upravičenih stroškov naložbe, vendar ta ne bo smela presegati najvišje določene vrednosti sredstev glede na površino stavbe oz. dela stavbe.

Najvišji znesek sofinanciranja znaša 17.000 evrov, in sicer za stavbe oziroma dele stavb, ki so večje od 91 kvadratnih metrov.



Sredstva bodo dodelili za naložbe, ki v največji meri odpravljajo oz. zmanjšujejo vplive pristaniške dejavnosti na okolje in zdravje ljudi ter kulturno dediščino. Mednje sodijo zamenjava stavbnega pohištva, izvedba fasadnega ometa, izolacija strešne ali podstrešne konstrukcije, vgradnja sistemov prečiščevanja in prezračevanja zraka, namestitev klimatske naprave ter posaditev ustreznih sredozemskih zimzelenih grmovnic in dreves.

Občina je v proračunu za leto 2020 za ta namen zagotovila 400.000 evrov nepovratnih sredstev. Gre za sredstva, ki jih Luka Koper na podlagi dogovora z občino letno namenja za izvajanje omilitvenih ukrepov.

Rok za prijavo na razpis je 2. april do 12. ure, prispele vloge bo obravnavala posebna komisija, ki bo na podlagi meril oblikovala prioritetno listo naložb, so še sporočili iz občine.