Revija Reporter
Slovenija

Kovidfašizem: zmerjanje z ovcami, Davidove zvezde in PCT gestapo (KOMENTAR)

Gašper Petovar
1 3.209

31. okt. 2021 7:32 Osveženo: 7:33 / 31. 10. 2021

Deli na:

Protest v sredo, 20. 10. 2021.

Bobo

Nasprotniki ukrepov pogosto imenujejo ukrepe za preprečevanje širjenja virusa »nacistični ukrepi«, preverjanje PCT pa posamezniki primerjajo z nadzorom ljudi, kot ga je v tretjem rajhu izvajal gestapo.

Slišati je celo, da se ljudje, ki se ne želijo cepiti in sprejeti preprečevalnih ukrepov in zato ne smejo v trgovine in še kam, počutijo kot Židje, ki so jim nacisti pripeli Davidovo zvezdo in povsod prepovedali vstop. Na protestih vidimo slike premierja z brčicami pod nosom in narisano polizano frizuro na prečko, da spominja na Hitlerja. Zakaj? Ker Janševa vlada sprejema ukrepe, ki prinašajo določene omejitve, če jih ne sprejmeš.

To so utrinki iz Slovenije. Iste besede, primerjave in voditelje z dorisanimi brčicami in polizano frizuro na prečko pa je najti tudi povsod po svetu. Pred dnevi je znani ameriški TV voditelj Jon Stewart vzel vse zgoraj našteto, ki povezuje Slovenijo in ZDA, pod drobnogled in ugotovil: »Vi menite, da je vlada, ki sprejema ukrepe za varnost državljanov pred kovidom, Hitler, jaz pa mislim, da je kovid kot Hitler.«

Stewart potem v šaljivem tonu naredi nekaj primerjav, ki po njegovem prepričanju krasno pokažejo, kdo si zasluži poimenovanje Hitler. Primerja, koliko ljudi je umrlo zaradi kovida (okoli 5 milijonov) in koliko zaradi nošenja mask (0), cepivo je povzročilo smrti nekaj tisoč ljudem po vsem svetu. Glede na to, da je imel Hitler velike teritorialne apetite in je širil ozemlje Nemčije po evropskih državah, je tudi kovid zaradi blitzkriega po vsem svetu tisti, na katerega bi morali risati brčice in prečko, še zlasti ker je jasno, da se cepivo in maske ne širijo v takem tempu in obsegu.

Nemara bi morali tudi pri nas javno primerjati Hitlerja z virusom in oblastniki oziroma ukrepi, ki jih sprejemajo in se na podlagi številk odločati, komu gredo brčice in polizana frizura s prečko. Prepričan sem, da bi ljudje bolje razumeli, zakaj se je treba boriti proti virusu namesto proti ukrepom. Nemara bi bilo treba pojasniti tistim, ki jim je zaradi neizpolnjevanja PCT prepovedan vstop v trgovino ali bife in se pri sebi počutijo kot Judje z Davidovo zvezdo na prsih, da so si Davidovo zvezdo prišili sami, po svoji svobodni volji, ker zavračajo ukrepe. Judje se pod Hitlerjem niso mogli svobodno odločati, ali si jo dajo na prsi ali ne.

V tem kontekstu tedenske demonstracije delujejo povsem drugače. Ukrepi proti širjenju virusa, ki jih je sprejela vlada, so namenjeni varovanju zdravja državljanov, vsak posameznik pa se svobodno odloča, ali jih bo upošteval ali ne, ker niso obvezni. Res pa je, da neupoštevanje ukrepov prinese določene omejitve, toda če se nekdo zavestno odloči, da ne bo nosil maske ali se cepil, mora s to svojo svobodno odločitvijo sprejeti tudi posledice.

Ker posledic oziroma omejitev ne sprejmejo, protestirajo in na demonstracijah tiste, ki so se odločili za spoštovanje ukrepov, označujejo za ovce in še kaj, celo grožnje s fizičnim nasiljem smo že videli in vandalizem brez primere. Podobno je bilo v dvajsetih letih prejšnjega stoletja v Nemčiji, ko so na demonstracijah pristaši nacistične stranke zmerjali vse druge, jim grozili in napovedovali zmago na volitvah in velike spremembe. Kontekst in primerjave so lahko res zoprne, zato je bolje, če se primerjav s fašizmom in nacizmom izognemo.