pomlad Svet24.si

Tedenski horoskop: Čas je za razmislek, kje lahko...

annie-charlotte Svet24.si

25-letnica v razmerju z dvema moškima: "Ne varam,...

ukc ljubljana m24 sr Necenzurirano

Sum prirejanja razpisov v UKC: šef IT v službo k...

hisa mojca pasek setinc mile-pl015 Reporter.si

Skrivnost elitne vile za pol milijona: kako sta si...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

Thomas naj bi vedel preveč Odkrito.si

Je pokojni Kingston vedel, kaj je narobe s Kate?

doncic Ekipa24.si

Uau! To je ta nora Dončićeva trojka, ki je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Konzorcij družb za gradnjo mostu čez dolino Glinščice: 2TDK je protizakonito razveljavil razpis za ta projekt!

Deli na:
Konzorcij družb za gradnjo mostu čez dolino Glinščice: 2TDK je protizakonito razveljavil razpis za ta projekt!

Ministrica Alenka Bratušek, prvi mož 2TDK Dušan Zorko in drugi na gradbišču drugega tira. - Foto: Bobo

V torek 20. 8. 2019 je konzorcij MarkoMark Nival, Nival Invest in Ekorel na Državno revizijsko komisijo (DKOM) vložil zahtevo za revizijo zoper odločitev o izidu javnega naročila glede gradnje dela drugega tira železnice Divača- Koper.

Družbe Markomark Nival, Nival Invest in Ekorel so oddale daleč najcenejšo ponudbo za gradnjo mostu čez dolino Glinščice na trasi drugega tira železnice Divača- Koper. Gradnjo bi izvedle za 7,96 milijona evrov, medtem, ko je bila ponudba konkurenčnega konzorcija za 60 odstotkov višja- 13,46 milijona evrov. V tem drugem konzorciju so bile družbe Kolektor CPG (od Stojana Petriča), Riko (od Janeza Škrabca) in Pomgrad.

Znova se je izkazalo, da uživa prav Petričev Kolektor CPG pri ministrici za infrastrukturo Alenki Bratušek poseben status. 2TDK pod vodstvom Dušana Zorka (Bratuškin izbor) je sprva namreč na razpisu res izbral najcenejši konzorcij, po pritožbi Kolektorja CPG pa so naenkrat ugotovili, da referenca od zmagovitega konzorcija ni ustrezna.

Celo več, Zorko je ljudi iz konzorcija obtožil, da so referenco glede dimenzij njihovega projekta podpornega zidu v občini Pesnica ponaredili. Predstavnik teh podjetij Aleksander Schara je to že odločno zavrnil, pričakuje pa, da bodo kriminalisti tako težko obtožbo preiskali.

V torek 20. 8. 2019 je konzorcij MarkoMark Nival, Nival Invest in Ekorel na Državno revizijsko komisijo vložil zahtevo za revizijo zoper odločitev o izidu javnega naročila. V njej so podrobno navedli kršitve naročnika (2TDK), ki jih je storil pri sprejemu odločitve. Naročniku očitajo, da odločitve o izidu javnega naročila ni obrazložil, kar je v neskladju z zakonom o javnem naročanju in načelom transparentnosti. Kot so zapisali, 2TDK tudi ni z ničemer pojasnil konkretne vsebine dodatnih preverjanj in zakaj (iz katerih konkretnih vsebinskih razlogov, podatkov, dokumentacije ali drugega) je ugotovil neustreznost reference.

»2TDK je ravnal v nasprotju z lastno razpisno dokumentacijo, saj bi moral, v kolikor je dvomil o verodostojnosti reference, zahtevati zamenjavo reference ali zamenjavo subjekta (podizvajalca), ki ne izpolnjuje pogojev za sodelovanje, česar pa ni storil.«



Odločitev 2TDK, da referenca ni ustrezna, je po njihovem neutemeljena. V konzorciju namreč razpolagajo z gradbenim dnevnikom, ki je podpisan s strani odgovornega nadzornika referenčnega naročnika Metoda Kranjca in odgovornega vodje del izvajalca, ki izkazuje višino podporne konstrukcije nad osmimi metri. Metod Krajnc je poleg izvajalca prav tako podpisan v potrjeni končni situaciji, v katerem je izrecna izjava investitorja oziroma nadzornega organa, da so dela, izkazana v tej situaciji, resnična v navedenih količinah in da so vrste in količine del vnesene na podlagi podatkov iz gradbene knjige.

Razpolagajo tudi z mnenjem strokovnjaka gradbene stroke, sodnega cenilca, da je višina kamnito-betonskega zidu nad osmimi metri (natančneje 8,2 metra) v dolžini 51,11 metra. »V skladu z navedenim ni torej nobenega dvoma, da ne le iz referenčnih potrdil in gradbenega dnevnika, pač pa tudi iz mnenja strokovnjaka gradbene stroke/sodnega cenilca izhaja izpolnjevanje zahtevane višine podporne konstrukcije nad osmimi metri.«

Glede na to opozarjajo, da je 2TDK nepravilno zaključil, da referenca ni ustrezna, češ da »kamnito betonski zid iz predložene reference ne dosega zahtevane višine osmih metrov«.

»Zahtevano višino nedvomno dosega oziroma presega že sam kamnito-betonski zid, pri čemer je tu še krona kamnito betonskega zidu, ki je seveda prav tako del podporne konstrukcije in meri 25 cm.« Vso dokumentacijo so priložili zahtevi za revizijo.

Zdaj je torej na potezi DKOM, da že na začetku del na drugem tiru izkaže, ali je res neodvisen organ, ali pa bo pri 1,2 milijarde evrov vrednem projektu merila z vatli (metri) Kolektor CPG in ministrice Alenke Bratušek.