Revija Reporter
Slovenija

Konrad Kuštrin za Novice Svet24: Zavod za zdravstveno zavarovanje je dinozaver, ki dela veliko škodo

Novice Svet24

13. apr. 2019 9:16 Osveženo: 9:27 / 13. 4. 2019

Deli na:

Konrad Kuštrin

Saso Svigelj

Zavod za zdravstveno zavarovanje je dinozaver, ki dela veliko škodo. To je institucija, ki ima vsa pooblastila, dela pravilnike, financira, kaznuje, določa pravice ... , v intervjuju za sobotno tiskano izdajo časnika Novice Svet24 pravi dolgoletni predsednik sindikata zdravnikov Fides Konrad Kuštrin.

Kuštrin nadaljuje: »To je unikum, nikjer na svetu zavod za zdravstveno zavarovanje ne določa obsega pravic. Minister ima v tem štabu štiri ljudi, ki pa ne ukažejo nič. Za nas je to samoupravna interesna skupnost za zdravstvo. Tako tudi delujejo. Ali bo treba uvesti konkurenco ali pa spremeniti način delovanja ZZZS na način, da bo ministrstvo oziroma vlada imela vpliv in nadzor nad njim. Dokler tega ne bo, se ne bo spremenilo nič. Za računalnikom se da vse doseči in vse izračunati.

In tako delajo zdravstveni birokrati: ne vidijo pacientov, ne pridejo v ambulanto, ne pogledajo, kaj se dogaja. Matematika pa je zelo enostavna: zdravnik ima 6,5 ure za delo s pacienti. Od tega odštejte vso administracijo, ki jo je vedno več, to delite s številom pacientov, torej 24 oziroma 35, pa vidite, koliko časa dobite. Danes sem govoril z urologi in internisti, ki so mi povedali, da imajo tudi po 40, 50, 60 pacientov dnevno. In o tem, koliko časa imajo zdravniki za paciente, se ne bomo pogajali. Ne mislimo tekmovati z ZZZS in se z njimi prerekati, kdo ima prav.«

INTERVJU S KONRADOM KUŠTRINOM V TISKANI IZDAJI NOVICE SVET24 IN TRAFIKI24

13. 04. 2019

Novice Svet24