Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kongres, ki bo odločal o prihodnosti DeSUS, vlade in koalicije: bo Pivčevi uspelo zrušiti Erjavca?

Deli na:
Kongres, ki bo odločal o prihodnosti DeSUS, vlade in koalicije: bo Pivčevi uspelo zrušiti Erjavca?

Aleksandra Pivec in Karl Erjavec. - Foto: Bobo

Delegati kongresa DeSUS se bodo danes sestali na statutarno-volilnem kongresu v Ljubljani. Za predsednika se potegujejo trije kandidati, pozornost pa je uprta v boj med dolgoletnim predsednikom Karlom Erjavcem in ministrico Aleksandro Pivec. Vroča predkongresna tekma je nakazala, da utegne rezultat vplivati na širšo politično sliko.

Na kongresu se bo po pričakovanjih zbralo 238 delegatov, ki bodo odločili, ali je po 15 letih Erjavčevega vodenja čas za nov obraz na čelu stranke upokojencev. Za predsednika kandidira tudi pravnik Borut Stražišar, a se v kampanji ni veliko pojavljal.

V zadnjih tednih sta Erjavec in Pivčeva tekmovala na očeh javnosti, a ključno bo, kateri od njiju bo prepričal več delegatov. Medtem ko Erjavec, ki se poteguje za peti mandat, računa na svoje dosedanje delo, zlasti za upokojence, pa Pivčeva med drugim stavi na napoved drugačnega vodenja stranke.

Kampanjo so sicer med drugim spremljali očitki Pivčevi v povezavi z nepravilnostmi pri projektu SRIPT, nazadnje pa tudi očitki Erjavcu v funkciji obrambnega ministra zaradi okoliščin pri vrnitvi slovenskih vojakov iz Iraka. Premier Marjan Šarec zoper Pivčevo za zdaj ni ukrepal, medtem ko je ostreje nastopil do Erjavca, s katerim se bo po kongresu pogovoril.



Tako je odprto vprašanje, kako lahko rezultat na kongresu vpliva na stabilnost vlade, čemur gre med drugim pripisati tudi tolikšno odmevnost kongresa. Politični analitik Andraž Zorko je za STA ocenil, da je razvoj dogodkov v vsakem primeru nepredvidljiv. Po njegovem mnenju je sicer verjetnost, da bi zmagala Pivčeva, manjša od te, da bo predsednik ostal Erjavec.

Erjavca je podprla večina poslanske skupine, medtem ko so med podporniki Pivčeve nekateri nekdanji strankarski veljaki, med drugim nekdanji minister Tomaž Gantar.

Delegati bodo danes izbrali tudi tri podpredsednike stranke ter spremenili statut.