pomlad Svet24.si

Tedenski horoskop: Čas je za razmislek, kje lahko...

annie-charlotte Svet24.si

25-letnica v razmerju z dvema moškima: "Ne varam,...

Boštjan Gorjup Necenzurirano

Odstopil direktor enega največjih slovenskih ...

damjanic setinc pasek Reporter.si

Strokovni sodelavci poslanke Mojce Šetinc Pašek:...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

Kate Middleton je dobesedno pogrešana! Odkrito.si

Spletne spletke - Je s Kate nekaj hudo narobe?!!

doncic Ekipa24.si

Kaaaaaj?! Dončić se je držal za glavo in smejal...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Komu v zahvalo Orbankugel? Janševo in Peterletovo reševanje vojaka Orbana s »tujim perjem«

Deli na:
Komu v zahvalo Orbankugel? Janševo in Peterletovo reševanje vojaka Orbana s »tujim perjem«

Komu v zahvalo Orbankugel - Peterletu ali Janši? - Foto: fotomontaža Marko Fleten

Medtem ko si zasluge za kompromisno rešitev v sporu Evropske ljudske stranke z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom pripenjata Janez Janša in Lojze Peterle, je iz dobro obveščenih krogov slišati, da je bila takšna rešitev dogovorjena že pred včerajšnjo skupščino EPP.

Kot je znano, je EPP včeraj zamrznila članstvo madžarske stranke Fidesz do priprave poročila posebnega odbora, ki bo preveril, ali Fidesz izpolnjuje pogoje za obstanek v EPP. V tem »odboru treh modrecev« bodo nekdanji predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy, nekdanji avstrijski kancler Wolfgang Schüssel in nekdanji predsednik Evropskega parlamenta Han-Gert Pöttering.

Ves ta čas se Fidesz ne bo smel udeleževati sej EPP, prav tako ne bo mogel predlagati svojih kandidatov v Evropsko ljudsko stranko. Dejansko bo Fidesz začasno izključen (suspendiran) iz EPP, dokončna odločitev o njegovi usodi pa bo znana najbrž šele po volitvah, ko bo tudi znano, ali bo EPP predlagala predsednika Evropske komisije in ali bo to njen nosilec Manfred Weber.

Skratka, gre za velik udarec za Orbana, po drugi strani pa ta kompromis oziroma zamrznitev spora najbolj koristi EPP, ki na evropske volitve ne odhaja razdeljena in razklana. Zato je prav neverjetno, kako se zdaj z reševanjem Orbana »kitijo« slovenski veljaki, ki so sodelovali na vrhu EPP.

Kar je bilo sprejeto, je bilo v naprej pripravljeno in dogovorjeno med spitzenkandidatom Manfredom Webrom, predsednikom stranke Josephom Daulom, predsednico nemške CDU Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU), Švedi (Moderata in KD) ter Viktorjem Orbanom.

Tako je denimo evropska poslanka Romana Tomc iz SDS včeraj ob 18.36 na tviterju zapisala: »Dogovor o statusu @FideszEP dosežen. @EPPGroup je ponovno dokazala, da je stranka razuma in sposobnosti preseganja delitev. Na predlog @JJansaSDS sprememba 2. člena dogovora, kar je bilo z nekaj dodatnega napora ključno za sprejem kompromisa. Bravo, velik dan za #democracy

Deset minut za njo pa jo je evropski poslanec Lojze Peterle iz NSI takole malce popravil: »Skupščini sem predlagal rešitev situacije po vzoru t.i. »avstrijske rešitve« iz leta 2000, kjer je šlo za prostovoljni suspenz. To je idejo, je kot naslednji govornik podprl tudi @JJansaSDS. Idejo, ki smo jo prvi predlagali Slovenci, je tako postala realnost: 192 ZA, 3 PROTI @EPP

Tisti, ki so bili tam, vedo povedati, da je to zgolj slovenska fama o velikem vplivu Janše in Peterleta v EPP. Kar je bilo sprejeto, je bilo v naprej pripravljeno in dogovorjeno med spitzenkandidatom Manfredom Webrom, predsednikom stranke Josephom Daulom, predsednico nemške CDU Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU), Švedi (Moderata in KD) ter Viktorjem Orbanom. Vse ostalo je bil šov za javnost.

Foto: Milan Zver na TW - Orban mi je dejal, da ima glavno zaslugo za ugoden preobrat na @EPP skupščini prav @JJansaSDS, ki je z odločilnim govorom podal končni kompromisni predlog.