Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kokainski baron se pritožuje zaradi nezakonito pridobljenih dokazov

Deli na:

Obramba obtoženega Dragana Tošića, domnevnega vodje slovenskega dela narkokartela t. i. kralja kokaina Darka Šarića, je v začetku sojenja v zadevi Balkanski bojevnik zahtevala izločitev dokazov, ki so po njihovem mnenju nezakonito pridobljeni. Gre za dokaze, pridobljene s prisluhi v Srbiji.

Obramba obtoženega Dragana Tošića, domnevnega vodje slovenskega dela narkokartela t. i. kralja kokaina Darka Šarića, je v začetku sojenja v zadevi Balkanski bojevnik zahtevala izločitev dokazov, ki so po njihovem mnenju nezakonito pridobljeni. Gre za dokaze, pridobljene s prisluhi v Srbiji.

Zaradi sojenja v omenjeni zadevi veljajo na ljubljanskem okrožnem sodišču poostrene varnostne razmere. Stavbo varujejo pripadniki specialne enote policije, v sodni dvorani pa je okoli 20 paznikov. Na sodišče je prišlo vseh 16 obtoženih.

Tožilsko stran vodi vodja posebne tožilske skupine za pregon organiziranega kriminala Blanka Žgajnar, ki pa obtožnice še ni uspela prebrati. Če želi obramba podati zahtevo za izločitev dokazov, mora to namreč storiti, preden se obtožnica prebere.

Tošićev zagovornik Luka Zajc je pojasnil, da obramba zahteva izločitev dokazov, vendar "izrecno ne predlagajo", da se to zgodi takoj, temveč v nadaljevanju. Kot je razložil, se prošnja nanaša na izvedbo določenih dokazov, zato bodo tudi počakali, da se jih izvede.

Drugi Tošićev zagovornik Marko Bošnjak je senatu, ki mu predseduje Gorazd Fabjančič, razložil, da nedovoljeni dokazi izhajajo iz Srbije, ko se je prisluškovalo Željku Vujanoviću. Prisluškovanje po Bošnjakovem mnenju ni potekalo v skladu z ustavno zagotovljenimi človekovimi pravicami in svoboščinami.

Pojavljalo naj bi se več nejasnosti, med njimi to, ali je prisluškovala srbska varnostna agencija BIA ali ameriška DEA, ki pa naj ne bi bila pooblaščena za prisluhe. Prav tako naj bi nekatere prisluhe opravili italijanski organi, vendar o tem v spisu ni najti niti ene sodne odredbe, je se poudaril Bošnjak.

Sojenje se začenja slabo leto po obsežni policijski akciji. Policisti in kriminalisti so 25. maja lani aretirali 14 ljudi. V okviru akcije, ki je potekala na območjih Policijskih uprav Ljubljana, Kranj in Koper, pa so opravili tudi več kot 30 hišnih preiskav.

Po končanih zaslišanjih pred preiskovalnimi sodniki je devet osumljenih končalo v priporu, trije v hišnem priporu. Vsi so danes še vedno priprti. Obtožbo je tožilstvo vložilo 23. novembra lani, pravnomočna pa je postala 25. marca.