stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Koalicija še vedno išče nova ministra

Deli na:
Koalicija še vedno išče nova ministra

Foto: Bobo

Koalicijski partnerji bodo danes spet prečesali novo koalicijsko pogodbo, ki je delovne skupine še niso povsem uskladile. Še vedno je v središču tudi pogovor o iskanju dveh ministrov. Del koalicije pričakuje na mizi konkretna imena. Pričakovati pa je tudi razpravo o popravkih zakona o SDH v delu, ki zadeva omejitve menedžerskih plač.

Koalicija še vedno išče kandidata za dva ministrska stolčka, ki sta prazna že od novembra. O morebitnih novih ministrih bo gotovo več znanega že po današnjem kolegiju prvakov koalicije pri premierki Alenki Bratušek.

Čeprav pogovori z možnimi kandidati za gospodarskega ministra potekajo, je o njih v javnosti bolj malo slišati. Iskanje zdravstvenega ministra pa poteka bolj hrupno. Potem ko so dosedanji potencialni kandidati zavrnili možnost prevzema tega zahtevnega resorja, je postalo jasno, da bo za bodočega ministra vsaj na začetku večji izziv usklajevanje različnih stališč koalicijskih partnerjev, in ne zdravstvena reforma.

Ti ocenjujejo, da je na potezi DeSUS, ki ji (za zdaj še) pripada ta resor. Prvak DeSUS Karl Erjavec pravi, da imajo kandidatov več, a obenem meni, da bi resor in s tem odgovornost morala prevzeti PS. O nadaljnjih korakih se želi pogovoriti z Bratuškovo.

Koalicija naj bi se danes posvetila še eni aktualni temi, ki buri duhove v javnosti: menedžerskim plačam. Predlog zakona o Slovenskem državnem holdingu (SDH), o katerem bo DZ ta teden opravil splošno razpravo, se namreč v členu glede politike prejemkov vodilnih v družbah v okviru holdinga ne sklicuje na t. i. Lahovnikov zakon, ki omejuje plače direktorjev v državnih in občinskih podjetjih. Koalicija meni, da omejitev mora ostati, zato je že napovedala popravke z dopolnili v parlamentarnem postopku.