zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Koalicija poskuša uskladiti zakon o davku na nepremičnine

Deli na:
Koalicija poskuša uskladiti zakon o davku na nepremičnine

Foto: Bobo

Koalicijski partnerji poskušajo pri premierki Alenki Bratušek uskladiti predlog zakona o davku na nepremičnine, ki naj bi ga vlada potrdila v četrtek. Pogovori naj bi se vrteli tudi okoli vprašanja, ali bi pri plačevanju tega davka utegnili popustiti socialno ogroženim skupinam prebivalstva. DeSUS sicer zahteva izračune učinkov davka.

Po besedah prvaka SD Igorja Lukšiča se morajo dogovoriti in najti rešitev, ki bo dobra za Slovenijo. Gre za izjeme, ki bodo po eni strani omogočile razvoj in po drugi strani ne bodo obremenile ljudi, ki težko živijo, je pojasnil novinarjem.

V javnosti se sicer govori o predlogu, po katerem naj bi bili upokojenci z najnižjimi pokojninami opravičeni davka na nepremičnine in bi slednjega nekako odplačali njihovi dediči. Lukšič je tak predlog označil za "ustvarjalen".

Zgodba z davkom na nepremičnine pa se v tej fazi po njegovem mnenju zapleta zato, ker je ministrstvo za finance v vsaki vladi praviloma orientirano samo na prihodek. Od koga je prihodek, pa jih ne zanima toliko, ocenjuje.

Vodja poslancev SD Matjaž Han pravi, da se zavedajo, da bo davek na nepremičnine "udaril po žepu" vsakega državljana. Po njegovih besedah želijo danes najti še "zadnjo možnost, da bo ta bolečina čim manjša". Vendar pa je treba tudi v to kislo jabolko ugrizniti," je dodal.

Ocenil je še, da prvak DeSUS Karl Erjavec na nek način izsiljuje vladno koalicijo, "kar pa je lahko težava".

DeSUS pa po besedah vodje poslanske skupine Franca Jurše od ministra za finance Uroša Čuferja danes pričakujejo konkretne predloge, o katerih so se dogovorili minuli teden v DZ. Če bodo obremenitve za upokojence, socialno šibke in za gospodarstvenike prevelike, DeSUS takega zakona ne bo podprl, je pojasnil. Zato upa, da se bodo uskladili.

Jurša sicer ni želel govoriti o konkretnih številkah v primeru, da bi določenim skupinam popustili pri plačevanju davka na nepremičnine. To je po njegovih besedah stvar finančnega ministra. Je pa poudaril, da med skupinami, ki bi jim lahko popustili, niso le upokojenci, temveč tudi humanitarne organizacije, gasilska društva.

Stranka DeSUS pričakuje informativne izračune glede učinkov zakona.