profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

masterchef Njena.si

MasterChef: Kje je sodnik Luka Jezeršek?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Koalicija: delijo se resorji in milijoni za upokojence

Deli na:
Koalicija: delijo se resorji in milijoni za upokojence

Foto: Bobo

Stranka SMC je po nekajdnevnem premoru nadaljevala koalicijska pogajanja s potencialnimi partnericami. Tudi tokrat so se z vodstvi DeSUS, SD in ZaAB sestali posamično, pogovori za skupno mizo naj bi sledili v prihodnjih dneh, ko je pričakovati tudi več podrobnosti o razdelitvi resorjev. Pod največjim vprašajem glede sodelovanja v vladi ostaja ZaAB.

SD, DeSUS in tudi ZaAB, ki so po umiku NSi še ostale v koalicijskih pogajanjih, bi sicer lahko skupaj v DZ tvorile trdno koalicijo s 56 poslanskimi glasovi.

Takšna sestava koalicije bi lahko tudi omilila izsiljevanja posameznih manjših vladnih partneric zaradi vsebinskih zahtev, saj bi, četudi bi katera od njih zapustila koalicijo, ta še ohranila večino v DZ.

Že dopoldne so se predstavniki SMC sestali z DeSUS, po srečanju pa je podpredsednik te stranke Saša Ivan Geržina pojasnil, da ni šlo za pogajanja, pač pa za dogovore dveh strank, ki sestavljata zelo velik del nastajajoče vlade. Sam namreč ne vidi več vsebinskih ovir za sodelovanje teh dveh strank.

Na novinarsko vprašanje, ali so včeraj morda že tekli pogovori o razdelitvi ministrstev, je Geržina odgovoril, da bo prvak DeSUS Karl Erjavec, ki ga včeraj ni bilo na pogajanjih, vse povedal, ko bo čas za to. Je pa Geržina dodal, da so bili današnji pogovori dobri, korektni in strokovni.

Po besedah Geržine so na pogovorih dorekli še besedilo koalicijskega sporazuma, predvsem pri vprašanju regresa in demografskega sklada, socialnega podjetništva in energetike. Tako med drugim še vedno drži, da se bo za regres upokojencem namenilo dodatnih 40 milijonov evrov.

Na nadaljevanju pogajanj za vstop v novo vladno koalicijo je večino najpomembnejših točk koalicijskega sporazuma s SMC uskladilo tudi vodstvo SD. Predsedujoči SD Dejan Židan je dejal, da bodo v koaliciji, ko bo tako odločila konferenca stranke, a bo še prej o tem odločalo članstvo. Je pa poudaril, da gredo pogovori v pravo smer. Novi čistopis koalicijskega sporazuma pričakujejo pred četrtkovo sejo predsedstva SD.

Nazadnje so se z vodstvom SMC na čelu s predsednikom te stranke in najverjetnejšim novim mandatarjem Mirom Cerarjem sestali še predstavniki ZaAB. Cerarju so predstavili ključne vsebinske zahteve, ki bi jih želeli v koalicijskem sporazumu.

Po besedah predsednice ZaAB Alenke Bratušek je na področju gospodarstva treba nujno dopolniti del, ki se nanaša na turizem. Prav tako je po njenem mnenju v dokumentu treba podrobno opredeliti področje enakih možnosti, tako moških kot žensk in istospolnih, mladim pa se mora dati primerno težo. V ZaAB si tako želijo, da urad za mladino ostane samostojen.

Tudi premierka v odhodu je potrdila, da so se že dotaknili razdelitve resorjev, a sama o tem še ni želela govoriti. Dejala je le, da so v pogovorih izpostavili pet resorjev, za katere menijo, da lahko zagotovijo kompetentno ekipo. Spomnila je še, da se sama, glede na to, da se poteguje za mesto evropske komisarke, ne bo potegovala še za funkcijo v vladi.

So se pa na sestanku lotili "problema, ki ga je izpostavljal Cerar kot oviro za vstop ZaAB v koalicijo". Bratuškova je tako Cerarju "zelo jasno povedala", da se ji ne zdi korektno, da v zvezi s tem težavo za SMC predstavlja zgolj ZaAB.

Po besedah Bratuškove je namreč pri postopku izbire oz. seznamu slovenskih kandidatov za evropskega komisarja sodelovala "praktično vsa sedanja koalicija", poleg tega bi bil na tem seznamu tudi sedanji evropski komisar Janez Potočnik, če bi dal soglasje za to.

Cerar je predstavnikom ZaAB včeraj pojasnil, da bo o tem, s kom v koalicijo, odločal svet SMC. Ta bo zasedal predvidoma v sredo. Šele potem se bodo o morebitnem vstopu v koalicijo odločali tudi v ZaAB. Bratuškova je sicer prepričana, da bi bilo z več strankami v vladi bistveno manj izsiljevanj.

Ob koalicijskih usklajevanjih pa ravno razdelitev ministrskih resorjev običajno ne gre brez zapletov. Čeprav je špekulacij o kadrovski zasedbi že veliko, je več razprave o tem pričakovati v prihodnjih dneh. Koalicijski sporazum za zdaj predvideva 16 ministrskih resorjev, a bo o tem še tekla razprava.

Židan uskladitev glede resorjev pričakuje že ta teden. Posredno je potrdil, da bo v primeru vstopa v koalicijo kandidat za ministra.

Ob tem Židan predvideva, da bi potencialni koalicijski partnerji lahko za skupno pogajalsko mizo sedli prav tako že ta teden, operativne skupine pa bodo tehnične podrobnosti usklajevale od prihodnjega tedna dalje.

Na vprašanje, ali bi si v novi koaliciji SD želela ZaAB, je Židan odgovoril, da ni SD tista, ki sestavlja vlado, da pa si želijo čim širšo koalicijo. Ob tem je poudaril, da so za zdaj še člani vlade, ki jo vodi predsednica ZaAB. "Včasih bi si mogoče želeli, da bi bila ta stranka politično bolj spretna, je pa tudi res, da vlada v odhajanju pušča za seboj nekatere dobre gospodarske dosežke," je povedal.

Predlog kandidature Cerarja za novega mandatarja bo sicer predsednik republike Borut Pahor podpisal v torek. Odločanje novoizvoljenih poslancev o Pahorjevem predlogu je pričakovati v začetku prihodnjega tedna, Cerar pa ima že zagotovljeno zadostno podporo. Dotlej bo verjetno tudi jasna sestava nove vlade, prav tako naj bi bodoče partnerice koalicijski sporazum parafirale še pred izredno sejo DZ.