pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bratuškovi gre v nos, ker sta zaradi komisarskih kandidatur na udaru le ona in ZaAB

Deli na:
Bratuškovi gre v nos, ker sta zaradi komisarskih kandidatur na udaru le ona in ZaAB

Foto: Bobo

Predstavniki ZaAB so vodstvu SMC danes predstavili ključne vsebinske zahteve, ki bi jih želeli v koalicijskem sporazumu. Dotaknili so se tudi seznama kandidatov za evropskega komisarja, pri čemer se predsednici ZaAB Alenki Bratušek ne zdi korektno, da je za SMC težava zgolj ZaAB, saj da je pri seznamu sodelovala "praktično vsa sedanja koalicija".

Kot je po srečanju z vrhom SMC na čelu s predsednikom te stranke in najverjetnejšim novim mandatarjem Mirom Cerarjem pojasnila Bratuškova, je v koalicijskem sporazumu na področju gospodarstva treba nujno dopolniti del, ki se nanaša na turizem. Prav tako je po njenem mnenju v dokumentu treba podrobno opredeliti področje enakih možnosti, tako moških kot žensk in istospolnih, mladim pa se mora dati primerno težo.

V ZaAB si želijo tudi, da urad za mladino ostane samostojen in se "ne izgublja v tem medgeneracijskem sodelovanju". Trenutni osnutek koalicijskega sporazuma namreč predvideva preoblikovanje omenjenega urada v urad za medgeneracijsko solidarnost.

Vodstvo ZaAB je predstavnike SMC tudi vprašalo, ali so prepričani, da se vse v koalicijskem sporazumu zajete obljube glede javnofinančne slike v državi "sploh seštejejo". A to je bilo opozorilo, odgovornost za to seveda prevzema največja stranka, je pristavila Bratuškova.

Premierka v odhodu je potrdila, da so se dotaknili tudi razdelitve resorjev, vendar tudi sama o tem še ni želela govoriti. Dejala je le, da so v pogovorih izpostavili pet resorjev, za katere menijo, da lahko zagotovijo kompetentno ekipo. Spomnila je še, da se sama, glede na to, da se poteguje za mesto evropske komisarke, ne bo potegovala še za funkcijo v vladi.



So se pa na sestanku lotili tudi "problema, ki ga je izpostavljal Cerar kot oviro za vstop ZaAB v koalicijo". Bratuškova je tako Cerarju "zelo jasno povedala", da se ji ne zdi korektno, da v zvezi s tem težavo za SMC predstavlja zgolj ZaAB.

Po besedah Bratuškove je namreč pri postopku izbire oz. seznamu slovenskih kandidatov za evropskega komisarja sodelovala "praktično vsa sedanja koalicija", poleg tega bi bil na tem seznamu tudi sedanji evropski komisar Janez Potočnik, če bi dal soglasje za to.

Cerar je predstavnikom ZaAB pojasnil, da bo o tem, s kom v koalicijo, odločal svet SMC. Ta bo zasedal predvidoma v sredo. "Ko se bo odločil svet SMC in ko se bo odločil svet naše stranke, bomo videli, ali smo v koaliciji ali v opoziciji," je dodala.

Bratuškova je sicer prepričana, da bi bilo z več strankami v vladi bistveno manj izsiljevanj, kar da je danes tudi povedala Cerarju.