nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

marko in jerneja Njena.si

Poroka na prvi pogled: Trk realnosti takoj po ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Koalicija danes o reformah in drugih protikriznih ukrepih

Deli na:
Koalicija danes o reformah in drugih protikriznih ukrepih

Foto: Bobo

Predsedniki koalicijskih strank in vodje poslanskih skupin bodo danes za skupno mizo razpravljali o svojem nadaljnjem delu. Med drugim je pričakovati razpravo o reformah in drugih ukrepih, ki jih koalicija načrtuje za izhod iz krize. Med težjimi nalogami je verjetno sprejem in uskladitev reforme trga dela ter pokojninske reforme.

Pokojninsko in reformo trga dela koalicija uvršča med prioritetne naloge za to jesen. Reformo trga dela so vodje koalicijskih poslanskih skupin začeli usklajevati minuli teden, v prihodnjih dneh jo bo predvidoma obravnaval tudi Ekonomsko-socialni svet. Te dni naj bi koalicija zagrizla še v pokojninsko reformo.

Kmalu je pričakovati tretji paket zakonov za spodbujanje gospodarstva, ki ga po navedbah ministra Radovana Žerjava intenzivno pripravljajo, pa tudi paket sprememb na področju pravosodja in javne uprave. Glede dodatnih varčevalnih ukrepov še ni jasno, po navedbah ministra Senka Pličaniča pa bo verjetno neizogibno odpuščanje v javnem sektorju.


Pred koalicijo so med drugim tudi sprejem proračuna za leti 2013 in 2014, ukrepi za sanacijo bank in usklajevanje sprememb referendumske ureditve. Med pomembnejšimi odločitvami bo jeseni odločanje o vpisu zlatega fiskalnega pravila v ustavo.

Koalicija bo danes morebiti spregovorila tudi o razmerah v svojih vrstah, zlasti po tem, ko je premier Janez Janša Žerjavu predlagal razmislek o zamenjavi ministra za kmetijstvo Franca Bogoviča. SLS za zamenjavo ministra ne vidi razlogov. Janša je sicer že dejal, da bodo jeseni ocenili uresničevanje koalicijske pogodbe, na tej podlagi pa bo sprejeta tudi odločitev, ali je rekonstrukcija vlade potrebna.

Reforme in drugi ukrepi bodo verjetno tudi ena osrednjih tem na današnjih sejah poslanskih skupin. Že zjutraj naj bi se na sicer rednem sestanku srečali vodje koalicijskih poslanskih skupin.