stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ko se Janez Janša v nekaj zapiči, gre strastno do konca

Deli na:
Ko se Janez Janša v nekaj zapiči, gre strastno do konca

Foto: Bobo

Konec marca bo minilo dve desetletji, odkar je pokojni predsednik vlade Janez Drnovšek državnemu zboru podal predlog, da se Janeza Janšo razreši zaradi afere Depala vas, v kateri so vojaške osebe aretirale policijskega sodelavca v civilu. To je bil prvi resnejši poosamosvojitveni poskus političnega umora takrat 36-letnega ministra za obrambo, saj je tako imenovana parlamentarna Bučarjeva komisija nedvoumno ugotovila, da vojska ni prekoračila svojih pooblastil. Tranzicijska levica, ki ji je bil Grosupeljčan največji trn v peti, je praznovala  in napovedovala, da je njegova politična kariera končana.

Skoraj sočasno je Ema Kurent, pionirka astrologije v Sloveniji in ustanoviteljica Astrološke akademije Stella, na enem izmed svojih predavanj slušateljem, ko je razlagala natalne karte znanih osebnosti, za tega »odpisanca« dejala, da ima »še konkretno politično prihodnost« in bo »še zelo pomemben akter«, saj ne bo kar tako poniknil. Janša je namreč tipična devica s konkretnim pridihom škorpijona. To pa pomeni, da je njegova osnovna energija natančna, analitična (včasih pretirano, saj device pogosto vidijo drevesa, ne pa tudi celega gozda), prizemljena. Predvsem pa ima rad red in to, da se pravila upoštevajo.

Ali botri njegove aretacije v aferi JBTZ šest let prej in nasprotniki osamosvojitve, ki so se bali za partijske privilegije in pravil demokracije, niso pogledali v zvezde, ni znano, dejstvo je, da so se krepko ušteli, Ema Kurent pač ne. Kot 46-letnik je deset let kasneje postal predsednik vlade in Slovenijo popeljal do najvišjega BDP in največjega deleža BDP (91-odstotnega) na prebivalca glede na Evropsko unijo. To stricem iz ozadja, ki so se takrat združili v Kučanov Forum 21, sploh ni bilo po godu. Zato je 571 novinarjev jeseni 2007 proti Janševi vladi podpisalo peticijo zoper cenzuro in politične pritiske. Toda glej ga zlomka, medijska svoboda je ravno pod njegovo vlado dosegala na mednarodnih lestvicah najboljše uvrstitve. Začela se je kuhati afera Patria, ki so jo mediji pred volitvami 2008 označili za »veliki pok«, ki naj bi s finsko oddajo Resnica o Patrii dokončno pokopal Janeza Janšo.

Na volitvah 2008 ni zmagal, so pa zato počasi začeli lesti na dan režiserji njegovega diskreditiranja. Tako je v javnost prišla informacija, da je nekdanji predsednik komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos aprila 2008 odletel na Finsko in tamkajšnjim kriminalistom, ki niso imeli nikakršnih dokazov, natrosil kopico informacij in priznal, da so »sum korupcije« glede nakupa oklepnikov dobili od politične stranke s Koroškega (najbrž LDS) in podjetja Sistemska tehnika, ki je bilo neposredni konkurent Patrii in za katero je kot odvetnik delal Kosov brat Miran. Leto dni kasneje je taisti Kos predaval sodnikom, med drugim tudi Barbari Klajnšek, okrajni sodnici, ki je v začetku junija 2013 (očitno dobro pripravljena) obsodila Janeza Janšo, da je neugotovljenega dne na neugotovljen komunikacijski način in na neugotovljenem kraju sprejel neugotovljeno obljubo nagrade. Toda za to ni prav nobenega dokaza.

Nekdanji predsednik ustavnega sodišča Lovro Šturm poudarja, da »v gradivu, ki je bilo predstavljeno javnosti, in kolikor smo lahko spremljali po dogajanju v sodni dvorani, dokazov o prejemu obljube nagrade zoper Janeza Janšo ni«. Skoraj natančno dvajset let po Depali vasi in deset let po Janševi prvi volilni zmagi bo v sredo, 19. marca, višje sodišče odločalo o Janševi pritožbi na sodbo sodnice,  v kateri je po Šturmovo več pravnih nepravilnosti, vse pa so take, da po svojem pravnem bistvu narekujejo oprostilno sodbo obdolženca. Zato pričakuje oprostilno sodbo.

In kaj pravijo zvezde? Za sredo je Janševa karta malo nejasna, toda zanj je več plusov kot minusov. Kot so mu zvezde kazale že ob rojstvu: ko se v nekaj zapiči, gre strastno do konca. Zanj pač ni polovičarstva, bi rekli astrologi.