pri belokranjcu Svet24.si

Podnevi jih ne vidijo, ponoči pa se vsi ...

los Svet24.si

70-letnik se je plazil po grmovju, a ni preživel ...

1689072487-dasgeghwff-24-1689072293032 Necenzurirano

Nekdanji šef Darsa dela za Bojano Beović

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

gaja matej 1 Njena.si

Skrito v raju: To je najljubši prizor Mateja ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ko pregorijo telefoni na zvezi borcev

Deli na:
Ko pregorijo telefoni na zvezi borcev

Foto: Bobo

Mitja Klavora, generalni sekretar združenja zveze borcev, je zavajal in lagal celo svojim članom združenja.

Pri Zvezi združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja je vse več ali manj predvidljivo, toda tokrat si zagotovo niso mislili, da jim bodo 21. decembra, na dan tako težko pričakovane množične vstaje slovenskega naroda, skoraj pregoreli telefoni. Glavni razlog množičnega in jeznega odziva njihovih članov je bilo pismo s podpisom generalnega sekretarja Združenja Mitje Klavore, v katerem so bile zapisane zavajajoče in povsem lažne trditve.

Čeprav sploh ni res, da bo država žrtvam vojnega nasilja in vojnim invalidom prenehala plačevati dopolnilno zdravstveno zavarovanje, je Klavora v pismu, naslovljenim s »Spoštovana tovarišica, tovariš!« v uvodua zapisal:  Kot ste že zasledili v medijih, je Zakon o uravnoteženju javnih financ (ZUJF) odvzel veteranom pravice tudi na področju plačila dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja za upravičence po vojnih zakonih (vojni veterani, žrtve vojnega nasilja in vojni invalidi). Spremembe stopijo v veljavo s 1. 1. 2013. Od takrat dalje si bomo morali sami plačevati dopolnilno zavarovanje, če bodo prejemki na družinskega člana v letu 2012 presegali 497,15 evra.«

Naprej jim je še ponujal strokovno pomoč povsem neznanega podjetja E-SKLEPANJE, s katerim je strokovna služba ZZB NOB že sklenila pogodbo o sodelovanju in naj bi poskrbelo za sklenitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pri treh zavarovalnicah s triodstotnim popustom za veterane; poleg zavarovalnice Adriatic Slovenica še Triglav, zdravstvena zavarovalnica in Vzajemna.


 
Pismo je bilo po naših informacijah poslano na naslove borcev po vsej Sloveniji le dan pred demonstracijami, verjetno zato, da bi z njim podžgali čim več prizadetih in užaljenih borcev. Mnogi, ki niso povsem slepo zaupali napisani vsebini, so zato poklicali na borčevsko združenje ali pa so se zglasili na občinah, kjer so lahko izvedeli drugačne informacije, in sicer da je vlada z zakonom o uravnoteženju ukinila dodatno zavarovanje le tistim veteranom, ki imajo večje dohodke od 497,15 evra, še zdaleč pa ne kar vsem počez.

Vsebina pisma nas ne bi smela presenetiti, če vemo, da ga je napisal Mitja Klavora, ki je v zadnjih dvajsetih letih že večkrat stopil iz ozadja, najprej kot glavni kriminalist v času afere Depala vas, nato kot svetovalec direktorja Petrola. Nazadnje je bil predsednika detektivske zbornice, skupaj s kriminalistom Dragom Kosom pa naj bi bil osumljen sodelovanja pri pisanju bloga razvpitega Mitje Kunstlja.

Zagotovo ni zanemarljivo tudi to, da je Klavora postal generalni sekretar Zveze združenj borcev prav septembra letos, ko je predsednik Janez  Stanovnik zavpil pred slovensko javnostjo, da predsedniške volitve, na katerih bodo borci glasovali za Danila Türka, niso normalne volitve, temveč plebiscit. Katerega je imel v mislih, se danes kaže z nasilnimi demonstracijami, ki smo jim priče vse od izvolitve Boruta Pahorja za predsednika države.