marjan šarec, robert golob Svet24.si

Če se s to pomočjo reši eno otroško ...

test Svet24.si

Za prvi spolni odnos ni nikoli prepozno, lahko pa ...

52-poljansek_2013 Necenzurirano

Pidovski tajkun prodaja podjetje, ki služi ...

jansa logar bobo1 Reporter.si

Logar Janši počasi, a vztrajno načenja živce: ...

rogaška celje Ekipa24.si

Bizarno! 'Nagice', poljubi deklet ... Takšna ...

mei rabic Njena.si

Skrito v raju: Spoznajte šolarko, ki igra Elo

luka doncic dallas Ekipa24.si

Kakšen odgovor Dončića in Dallasa vsem kritikom...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kmetu Medvedu grozijo s smrtjo in požigom kmetije

Deli na:
Kmetu Medvedu grozijo s smrtjo in požigom kmetije

Predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved. - Foto: Bobo

Predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved je prejel anonimno grožnjo s smrtjo in požigom kmetije. Kot je pojasnil za STA, je grožnjo prijavil policiji, ki že ukrepa. Medved ne upa ugibati, ali je grožnja povezana z zamrznitvijo protestov, je pa poudaril, da zaradi nje ne namerava prenehati opravljati svojega dela.

Sindikat kmetov Slovenije se je zaradi problematike zveri - medvedi in volkovi so se prenamnožili, posledično so napadi na rejne živali in škode vse pogostejše - podal v serijo protestov, a se jih je po torkovem srečanju s predsednikom vlade Marjanom Šarcem in ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandro Pivec odločil zamrzniti, ravno tako zahtevo po odstopu ministra za okolje Simona Zajca.

Sindikat je doslej izvedel en protest, 10. avgusta v Velikih Laščah. Naslednji bi bil to soboto v Gornji Radgoni ob začetku mednarodnega kmetijsko-živilsko sejma Agra, a so ga zamrznili. Vseeno pa bo protest to soboto v Gornji Radgoni pripravila stranka SLS, če vlada do petka med drugim z ustreznim aktom ne sprosti odstrela volkov v vseh primerih, ko volk napade domače živali v ograjenih pašnikih ali je opažen v neposredni bližini domačij.

Sindikat kmetov Slovenije pri protestu SLS ne sodeluje, so danes zagotovili v sindikatu, ki svojim članom svetuje, da se tega protesta ne udeležijo. "V Sindikatu kmetov Slovenije smatramo, da na podlagi doseženega dogovora s predsednikom vlade in aktivnih pogajanj o problematiki zveri protest v tem trenutku ni nujen," so dodali.

Medved, ki je član SLS, tudi ne verjame, da bi grožnja prišla iz SLS. "Kdor to pravi, zavaja," je še pojasnil za STA.

Na to so se odzvali tudi v SLS. "Obžalovanja vredni so poskusi nekaterih medijev in nekaterih vladnih predstavnikov, da bi za grožnje predsedniku sindikata kmetov obtožili kar SLS," so poudarili in dodali: "Posebno nas presenečajo izjave kmetijske ministrice Aleksandre Pivec, ki namesto odločne obsodbe tistih, ki preprečujejo zmanjšanje staleža zveri na ustrezen nivo, usmerja prst v SLS, češ da se grožnje pojavljajo zaradi političnega angažiranja stranke SLS."

Na grožnje prvemu sindikalistu kmetov sta se na družbenem omrežju Twitter že odzvala ministra za kmetijstvo in za okolje Pivec in Zajc."Z žalostjo in zaskrbljenostjo sem sprejela informacijo, da so predsedniku sindikata kmetov anonimno grozili s smrtjo in požigom kmetije. Opozarjala sem, da politizacija primera lahko pripelje do skrajnih situacij, danes se žal to dogaja. Nekdo si ne želi dogovora in umiritve ..." je tvitnila ministrica.

Pivčeva je zgrožena, da je politizacija upravljanja z zvermi pripeljala do situacije, ko so nekateri izgubili kompas. "Vsakršne grožnje so zavržno dejanje, ki ga moramo kot družba najostreje obsoditi. Le dan je minil od dogovora in zamrznitve protestnih aktivnosti sindikata ... Žalostno," je dodala.

Kot je še tvitnila ministrica, je "znano, da je sindikat kmetov na podlagi dogovora pri predsedniku vlade zamrznil svoje protestne aktivnosti, saj se večina njihovih zahtev že uresničuje oz. so v fazi realizacije". "Kmetje in sejem Agra, ki je namenjen prav njim, ne smejo postati tarča interesov posameznikov ..." je še poudarila.

"Pretresle so me grožnje, ki jih je prejel Medved. To ni način, na katerega se rešuje težave in nikoli ne sme postati," pa je medtem tvitnil Zajc.

V SLS so v sporočilu za javnost pojasnili še, da je Medved pismo z grožnjo, datirano s 16. avgustom 2019, na njegov dom prišlo danes zjutraj. Medved po njihovih pojasnilih zavrača namigovanja, da bi bila grožnja povezana z zamrznitvijo protesta, po njegovem mnenju za grožnjami stojijo tisti, ki nasprotujejo njegovim prizadevanjem za zmanjšanje števila zveri na podeželju.

"Grožnje predsedniku Sindikata kmetov Slovenije so le vrh ledene gore nenormalnosti, ko govorimo o zvereh in ljudeh. Zaradi odločnih zahtev za zmanjšanje števila zveri, da bi zaščitili ljudi in njihovo premoženje, je pred tednom dni, po novinarski konferenci, prejel grožnje tudi predsednik SLS Marjan Podobnik, ki jih je prijavil na policijski postaji Ribnica," so še navedli v SLS.