mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

vohunstvo Svet24.si

Aretacija trojice kitajskih vohunov v Nemčiji

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

"Slovenski imigrantski medvedi" jezijo Francoze

Deli na:
"Slovenski imigrantski medvedi" jezijo Francoze

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

V francoskih Pirenejih se je razvila burna debata, ali bi dva nova medveda v divjini pripomogla k biotski raznovrstnosti ali pa bi predstavljala grožnjo kmetom. Ti se namreč razburjajo zaradi okoli 40 medvedov slovenskih korenin, ki napadajo tamkajšnjo živino. Kritiki izpostavljajo, da ti "slovenski imigrantski medvedi" niso domači v Pirenejih.

Na območju so medvedi v 90. letih prejšnjega stoletja skoraj izumrli, a so od leta 1996 naprej v gore preselili sprva tri slovenske medvede, kasneje pa še pet, da bi prispevali k njihovi ohranitvi. Kmalu se je število teh zveri povečalo na okoli 40, kar pa povzroča preglavice lokalnim kmetom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Lokalni kmeti sedaj nasprotujejo načrtu francoskega ministra za okolje Nicolasa Hulota, da bi na območje naselil še dve samici. Več sto ljudi se je celo udeležilo protesta proti novim prišlekom v francoskem mestu Pau konec aprila. A je Hulot v maju vseeno podpisal desetletni načrt za ohranitev medveda, v okviru katerega bi dvignili število "spolno zrelih medvedov na okoli 50".

Podporniki programa spominjajo, da v divjino že dlje niso izpustili novih zveri in da bi z dvema samicami le ohranili status quo, potem ko so lovci pred leti ubili dva medveda. Tudi lokalni poslanec Jean-Francois Blanco je izrazil prepričanje, da se je splošno razpoloženje glede prisotnosti medvedov spremenilo v prid zveri, kar pomeni, da je postala biotska raznovrstnost prednostno področje.

A kmetom to ne da miru in zavračajo različne državne spodbude, kot so boljše odškodnine ali urjenje psov. Lani so na primer do sredine leta vložili okoli 300 prošenj za odškodnino za ovce, ki so jih poškodovali ali ubili medvedi.