favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Medved presenetil lovca, ki ga je ustrelil: v teh krajih medvedov ne pomnijo

Deli na:
Medved presenetil lovca, ki ga je ustrelil: v teh krajih medvedov ne pomnijo

Fotografija je simbolična. - Foto: Bobo

V noči s torka na sredo je v bližini naselja Čermožiše v občini Žetale tik ob hrvaški meji lovec ustrelil okoli tri leta starega medveda, ki ga je presenetil na lovu. V Lovski družini Žetale ne pomnijo, da bi se na tem območju kdaj znašel rjavi medved, poroča več medijev.

Predsednik Lovske družine Žetale Silvo Korez je dejal, da je popolnoma nepredstavljivo, da bi se medved nahajal na njihovem območju, je že v sredo na spletu poročal Štajerski tednik.

Predsednik ptujsko-ormoške Zveze lovskih društev Srečko F. Krope je za Večer dejal, da je Lovska družina Žetale o dogodku uradno obvestila tako lovsko inšpekcijo kot pristojno območno enoto Zavoda za gozdove Slovenije. Kaj več bodo o okoliščinah odstrela medveda v Halozah povedali po razjasnitvi vseh okoliščin dogodka.

Po neuradnih podatkih, ki jih navaja Štajerski tednik, naj bi v bližnjem Džurmancu na Hrvaškem avto zadel še enega medveda, ki ga zaenkrat še niso našli. Ranjen medved je za okolico zelo nevaren, zato pristojni opozarjajo na previdnost.


V zadnjih tednih se medvedi pojavljajo na območjih, kjer jih ljudje niso vajeni. Konec marca so denimo medveda opazili na območju Uršlje gore, kasneje tudi na območju Pohorja in Kozjaka, pa tudi na območju Petrovč, Radeč in Lipoglava.

Kot je spomladi za STA pojasnil profesor za ekologijo in upravljanje prostoživečih živali z oddelka za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani Klemen Jerina, je lansko leto pri nas izstopalo po obrodu bukve, bukovega žira, ki je priljubljena hrana medveda in eden ključnih prehranskih virov v jesensko-zimskem času in celo do zgodaj pomladi v letu po obrodu.

V letih, ko je obrod močan, se medvedi pomaknejo v sestoje z bukvijo in tam dolgo ostanejo, zmanjša se tudi pogostnost konfliktov med človekom in medvedom. Tako je verjetno tudi zaradi obilnega obroda bukve bilo lani v Sloveniji številčno manj konfliktov med človekom in medvedom v primerjavi s predhodnim letom, ko je sicer številka bila rekordno visoka. Za letos pa strokovnjaki pričakujejo ponovno rast števila konfliktov.

Srečanja med človekom in medvedom v naravi so sicer redka, saj je medved previdna žival, ki človeka praviloma dojema kot nevarnost in se mu zato izogiba. Strokovnjaki vsem obiskovalcem narave, ki se gibljejo na območju prisotnosti medveda, svetujejo, da se držijo nekaterih priporočil. Med drugim naj pri sprehodu v naravi opozarjajo na svojo prisotnost in naj imajo pse na povodcih.