sasa1 Svet24.si

Saša Krajnc: Nisem človek z oklepom!

hrvaška vojska, mig-21 Svet24.si

Hrvaška MiG-a prestregla letalo, ki je bilo na ...

15-pacnik vila-pl Necenzurirano

Tožilstvo želi zaseči bogataševo vilo na Bledu

slavko kmetic 2018 sta Reporter.si

Spolni predator iz dvigala: Slavko Kmetič, ...

predor Ekipa24.si

Grozljivka v predoru! To naj bi bile okoliščine,...

Charles redno potuje po celem svetu Odkrito.si

Označili so ga celo za šarlatana!

sveca Ekipa24.si

Huda tragedija! V nesreči na pripravah na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janković sramotno podprl nasilnega redarja in s tem pokazal, koliko mu je v resnici do spoštovanja človekovih pravic

Deli na:
Janković sramotno podprl nasilnega redarja in s tem pokazal, koliko mu je v resnici do spoštovanja človekovih pravic

Zoran Janković podpira nasilje svojih redarjev nad jezikavim kolesarjem - Foto: Bobo

Po spletu in televizijah je zaokrožil posnetek, kako je mestni redar prejšnjo sredo v Ljubljani zbil kolesarja, se z njim valjal po ulici, nato pa mu skupaj še z dvema redarjema grobo zvijal roke, vlekel in pritiskal ob tla ter nazadnje vklenil v lisice.

Kolesar se je pred tem zapletel v verbalni spor z redarjem, ko pa ga je ta hotel legitimirati, je skušal nadaljevati vožnjo s kolesom, kar mu je nato z grobo fizično silo preprečil redar. Dodati je treba, da je šlo za postopek o prekršku, ne pa za preprečitev kaznivega dejanja, npr. terorizma, umora, ropa, posilstva ali tatvine.

Ob tem se lahko vprašamo, v kakšni državi živimo. Dogodek spominja na prizore iz ameriških ulic, ko je belopolti policist grobo aretiral temnopoltega državljana Georga Floyda, ki je po devetminutnem klečanju na njegovem vratu nato umrl zaradi zadušitve, ali pa na kakšen avtokratski režim, npr. v nam najbližjima Belorusiji ali Rusiji.

V mestu heroj, kot ga ponosno imenuje župan Zoran Janković, so prebivalci takšne prizore najbrž večkrat videli med drugo svetovno vojno, zlasti po prihodu nacistov v Ljubljano. Župan Janković, ki se je še nedolgo nazaj (upravičeno) razburjal zaradi vodnega topa in solzivca, ki so ga v času Janševe vlade uporabili policisti proti protivladnim protestnikom, pa je podprl svojo redarsko službo in s tem pokazal, koliko mu je v resnici do spoštovanja človekovih pravic.

Še posebej, ker je strokovnjak za policijska pooblastila dr. Miroslav Žaberl po ogledu posnetka izjavil, da je bilo posredovanje nestrokovno in da je bila uporaba sile redarja neprimerna. »Vidi se tudi, da se on ne upira tako močno, da ne bi hotel sodelovati, so mu z lahkoto dali roke na hrbet, tudi če so ga hoteli vkleniti,« je Žaberl izjavil za POP TV in dodal, da kakršna koli uporaba sile po tistem, ko nekdo preneha z upiranjem in napadom pomeni prekoračitev in je nezakonita.

Zato smo na ministrico za notranje zadeve Tatjano Bobnar, ki je sicer dolgoletna policijska funkcionarka, naslovili vprašanje, kakšno je njeno stališče do omenjenega incidenta v Ljubljani, ali ga bo preiskovalo tudi ministrstvo za notranje zadeve in ali je prav, da imajo občinski redarji policijska pooblastila oziroma ali bi bilo treba ustrezno spremeniti zakonodajo, da se tovrstni incidenti ne bi več dogajali. Njen odziv bomo objavili takoj, ko ga prejememo.