Kozorogi Svet24.si

Zgodovinska vrnitev "ljubljanskih" alpskih ...

družina Svet24.si

Preverjeni načini, kako okrepiti življenjsko ...

tomaž-ročnik Necenzurirano

Razkrivamo: tako lokalni veljaki kupujejo ...

martin premk ss Reporter.si

Svoboda komunizem »po nasilnosti in ...

primoz roglic Ekipa24.si

Velik šok! Primož Roglič je že končal dirko ...

Žan Videc, Martina Revija Stop

V zakulisju MMS

lora klinc primoz roglic 19 Ekipa24.si

Soproga Primoža Rogliča je po njegovem odstopu ...

Slovenija

Ključni trenutki za Viranta - dan odločitve o vladi narodne enotnosti

Deli na:
Ključni trenutki za Viranta - dan odločitve o vladi narodne enotnosti

Foto: Primož Lavre

Sredinski trojček - Lista Virant, SLS in DeSUS - danes od poslanskih skupin pričakuje odgovor na pobudo za oblikovanje vlade narodne enotnosti. O tem bodo dopoldne dokončno oblikovale stališča tudi nekatere poslanske skupine. Za tako vlado je sicer malo verjetnosti, saj nad njo neuradno nista navdušeni največji stranki, Pozitivna Slovenija in SDS.

Politični veljaki bodo aktivno nadaljevali s pogovori za sestavo koalicije, saj se strinjajo, da mora Slovenija tudi zaradi nezavidljivega gospodarskega položaja vlado dobiti čim prej. Predsednik republike Danilo Türk bo v teh dneh začel drugi krog pogovorov s poslanskimi skupinami.

Kljub strinjanju večine strank, da prvo priložnost za sestavo vlade dobi relativni zmagovalec volitev Zoran Janković, pa se je sredinski trojček zavzel za povezovalnega mandatarja.
 
Če danes soglasja za tako vlado ne dobijo, bodo nadaljevali pogajanja za sestavo koalicije. SD je že napovedala podporo Jankoviću, s katerim je v odsotnosti predsednika stranke Boruta Pahorja v petek pregledala koalicijsko pogodbo. SLS se bo sestala na seji poslanske skupine, vodstvo SLS pa naj bi se po neuradnih informacijah sestalo tudi z Jankovićem, čeprav so koalicijsko sodelovanje z njim izključili. Ostale možnosti so odprte, je večkrat poudaril predsednik SLS Radovan Žerjav. DeSUS pa se bo pogajal le še s tistim, ki bo dobil mandatarstvo.
 
Lista Virant bo v primeru "plana B" nadaljevala pogajanja z Jankovićem in začela pogovore s prvakom SDS Janezom Janšo. Ta je Listi Virant, SLS, DeSUS in NSi že poslal osnutek koalicijske pogodbe za primer, če Jankoviću koalicije ne bi uspelo sestaviti. Virant je sicer javno povedal, da je Janši dejal, da mora v primeru, če želi postati resna alternativa, s koalicijsko pogodbo nastopiti "malce manj sramežljivo".
 
Do vlade narodne enotnosti se bo danes na seji poslanske skupine opredelila tudi NSi. Ta je koalicijo z Jankovićem že zavrnila, saj bi stopila le v večinsko pomladno koalicijo.