Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kje se je izgubila slovenska desnica?

Deli na:
Kje se je izgubila slovenska desnica?

Rok Jarc - Foto: Osebni arhiv

Zadnje dni v različnih medijih berem, da so države v naši soseščini znižale DDV, torej davek na potrošnjo. Nemčija iz 19% na 16%, temu sta sledili tudi Bolgarija in Portugalska. Bodisi za celotno gospodarstvo, bodisi samo za določene panoge, ki so bile najbolj prizadete (turizem in gostinstvo). Na primer v Srbiji in sedaj še Avstriji. V slednji bodo DDV za gostinske storitve (torej hrano in pijačo) znižali iz 20% na 10% oziroma 5 %, medtem ko ga bodo pri turističnih namestitvah spustili iz 10% na 5%.

Najbolj bizarno je, da nas podporniki SDS (menda najbolj desne stranke, kar jo imamo) po družbenih omrežjih želijo na vsak način prepričati, češ da imamo kot majhna država velike stroške z vzdrževanjem državnega aparata in si ne moremo privoščiti znižanja DDV. Potem ne razumem, kako to, da so Monako, Luksemburg, Liechtenstein in podobne majhne države celo svetovno znane davčne oaze, kamor denar kar leti, prebivalci pa so eni od najbogatejših na svetu?

Letos je turizem izredno prizadet. Država marca prepove dejavnost turističnim in gostinskim podjetjem in nato ta ista država prvenstveno rešuje podjetja, v katerih je neposredno ali posredno lastnik. Torej državni hotelski holding.  Namesto, da bi t.i. desna vlada podpirala zasebno pobudo v turizmu, znižala DDV ali izkoristila priložnost za prodajo dela svojih naložb državljanom (v obliki začetne javne ponudbe), minister Zdravko Počivalšek rešuje predvsem “svoj” holding z ukrepom imenovanim boni.

S tem ukrepom je vlada podrla razmerja na turističnem trgu in spravila v neugoden položaj tiste turistične ponudnike, ki ne ponujajo namestitev. To so turistične agencije, turistični vodniki, prevozniki, rokodelci, lastniki golf igrišč, rafting agencije, konjerejci… Predvsem gre tu za majhne, zlasti zasebne akterje.

Država teži k visoki dodani vrednosti v turizmu, k petzvezdičnim turističnim izkušnjam, obenem pa namesto družinskih podjetij podpira državne hotelske kapacitete z nemotivirano poceni delovno silo. Ti zaposleni so, roko na srce,  predvsem iz tujine.

Neverjetno je, da te socialistične in izključujoče ukrepe Počivalškovih najbolj fanatično podpirajo ravno podporniki  “najbolj desne politične opcije”, kar smo jo kdaj imeli. Stranke, ki nam je pred volitvami obljubljala nizke davke, namesto tega pa smo dobili vse drugo –  spet globoko in drago državo, ki nam deli bone. Kot v času socializma. Vse v stilu Orwella: država in njeni birokrati že vedo, kaj je prav in dobro za nas, posameznike.

Drugje so se znašli drugače. Podjetnikom so šli na roko tako, da je država znižala davek na dodano vrednost. Gre za davek na potrošnjo. Torej nižji kot je, več je manevrskega prostora za podjetnike. Posledično lahko tudi podjetniki lažje znižajo cene, potrošnikom pa ostane v denarnicah več. Predvsem so države, ki so to sprejele, njihova podjetja z znižanim davkom naredile bolj konkurečna glede na ostale države v soseščini.



Zakaj ravno vi, podporniki SDS, glede na to, da imate celo ministra za finance Andreja Širclja, ne želite spustiti DDV? Isti človek je, ko je bil opozicijski poslanec, nekajkrat v državnem zboru predlagal znižanje DDV.

DDV je davek, ki najbolj vpliva na standard že tako obubožanega slovenskega prebivalstva. Vsakdo, ki kupi kruh, mleko, moko, kvas… plača DDV. Zakaj ne želite, da tudi tisti, ki se stežka prebijejo čez mesec, plačajo manj za osnovne dobrine?

Zakaj napadate gostince, zakaj napadate podjetnike? Ljudje se v gospodarstvu trudijo celo življenje, plačujejo (predrage) prispevke. Na koncu so pri zdravniku v isti vrsti, kot tisti, ki ne plačujejo nič.

Navzasednje je bilo znižanje DDV in tudi drugih davkov ravno del SDS-ovega predvolilnega programa #ZATE. Ali sedaj predlagate, da podjetniki in zaposleni v gospodarstvu volijo socialiste Mesca, Tomićevo, Fajonovo, Kordeža in anarhosocialiste? Ker nas vi ne prepričate, saj svojih obljub o znižanju davkov in podpiranju svobodne podjetniške pobude ne izpolnite?!

Leta 1996 ste se odločili za odhod iz socialistične internacionale. Ključno vprašanje, ki se mi poraja, je, ali je socialistična internacionala dejansko odšla iz vas?

Rok Jarc je profesor zgodovine in desni libertarec