DBbiOYFXsAA3xjZ Svet24.si

Umrl je eden najbogatejših Hrvatov

shannen Svet24.si

Za igralko ni več upanja: rak se je razširil na ...

1683622374-dsc6483-01-1683622348169 Necenzurirano

Zasebniki še do 21 milijonov evrov, vrste v ...

ivan gale pl2 Reporter.si

(PODKAST) Kako je politika hotela uničiti ...

rok kronaveter Ekipa24.si

Brez zadržkov! Odpisani Kronaveter tudi o sporni ...

Harry je spet na sodišču Odkrito.si

Njegov boj proti medijem se stopnjuje!

jan oblak Ekipa24.si

Paparaci so Jana Oblaka in njegovo srčno izbranko...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Kirn: Če bo prišlo do poraza Slovenije, si lahko prvak SDS zdaj pripiše veliko zaslug

Deli na:
Kirn: Če bo prišlo do poraza Slovenije, si lahko prvak SDS zdaj pripiše veliko zaslug

Nekdanji veleposlanik Slovenije v ZDA Roman Kirn - Foto: Bobo

Nočem špekulirati o tem, da bi Slovenija lahko izgubila na volitvah v Varnostni svet ZN, čeprav so tudi te volitve - kot vsake - negotove, je za STA dejal nekdanji veleposlanik Slovenije pri ZN Roman Kirn. Meni, da je Slovenija boljša kandidatka od Belorusije.

"A to dejstvo nam ne zagotavlja avtomatične prednosti pri glasovanju. Več je okoliščin, ki lahko vplivajo na rezultat. Tokratne volitve so ujetnik aktualne geopolitične konfrontacije kot posledice vojne v Ukrajini. Pogled na to krizo iz New Yorka ni takšen kot iz Ljubljane ali Bruslja. Mnoge, zlasti majhne države se v pogojih takšne konfrontacije ne želijo opredeljevati," je dejal.

Verjame, da bo Slovenija v prvem krogu dobila več glasov kot Belorusija, a ne dovolj za zmago.

"O porazu ne bi špekuliral. Na volitve smo se podali z ambicijo, da zmagamo, in glede tega imamo dobre možnosti," je dejal in opozoril, da bi bilo treba pripraviti natančno strategijo za prepričevanje tistih držav, ki Sloveniji v prvem krogu glasovanja zelo verjetno ne bodo dale glasu. Upa, da bo imela Slovenija v New Yorku dovolj izkušenih diplomatov.


Slovensko kampanjo ocenjuje kot zelo aktivno ter usmerjeno tudi na številne majhne države. "Skupnost karibskih držav lahko na primer zagotovi 15 glasov, saj se odloča o skupni podpori kandidaturam posameznih držav. Dobro bi bilo vedeti, kaj si o naši kandidaturi mislijo v Organizaciji islamske konference ali Arabski ligi."

Menil je, da bi lahko Slovenija kot članica stockholmske pobude opozorila na nevarnost uporabe jedrskega orožja. Tema pridobiva na aktualnosti ne samo zaradi ruskih groženj o uporabi nuklearnega orožja, temveč tudi zaradi očitne pripravljenosti Belorusije, da na svojem ozemlju sprejme namestitev ruskih nuklearnih konic, je dejal.

Kirn meni, da je slovenski politični vrh za zdaj poenoten glede kandidature. "Kako bo po volitvah, pa bomo videli. Če uspemo, si bodo zelo verjetno zasluge za to pripenjali vsi, tako vladne kot opozicijske stranke. V nasprotnem primeru se bo odgovornost iskala v aktualni vladi, čeprav je odločitev o kandidaturi sprejela prejšnja."

Ocenil pa je, da nedavni tvit prvaka SDS Janeza Janše glede kandidature resno ogroža izid volitev v sami ciljni ravnini in hkrati pomeni začetek boja za interpretacijo možnega poraza. "Za katerega - če bo do njega prišlo - si lahko prvak SDS zdaj pripiše veliko zaslug."